Vyšly neznámé povídky Jaroslava Haška

Druhý svazek neznámých a nově nalezených textů Jaroslava Haška vydalo pod názvem Nešťastný policejní ředitel nakladatelství Modrý stůl. Navazuje na první díl nevydaných Haškových povídek, které tematicky souvisejí s cenzurou.

Editor Petr Kovařík na dnešním křtu v pražském Luxoru upozornil, že první kniha nazvaná "Když bolševici zrušili Vánoce" obsáhla především texty, které tematicky či fakticky souvisely s cenzurou.

Nová publikace nabízí texty, z nichž řadu nově objevil a které jsou zpřístupněny veřejnosti poprvé. Doplňují je tradičně ilustrace Josefa Lady. "Pro přípravu tohoto svazku jsem znovu prošel časopisy, ve kterých Hašek nejvíce publikoval, a tato práce nezůstala bez efektu," uvedl Kovařík.

Kromě toho také prošel fondy nacházející se v literárním archivu Památníku národního písemnictví. Zejména se zabýval přírůstky, které se tam dostaly po ukončení takzvaného pramenného vydání Haškových spisů, které vyšly v letech 1955 až 1973 v celkem šestnácti svazcích.

Překvapením i zadostiučiněním pro něj bylo, že textů, které zůstaly až dosud nevydány, není zase tak málo. Pozoruhodné je, jak jsou přes časový odstup aktuální. Zvláštní oddíl tvoří v knize povídky, u nichž je Hašek označen jako pravděpodobný autor. "Hašek měl kolem stovky pseudonymů a jsou ještě další, o nichž lze uvažovat," vysvětlil Kovařík.

Některé poklady je možno podle něj objevit také v pozůstalostech Haškových přátel. Knihu doprovodili na svět vnuci autorů Richard Hašek a Josef Lada.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | kultura - kultúra