Goyovy přízraky od Formana se zjeví v únoru

Nový film oscarového tvůrce Miloše Formana bude mít v Česku premiéru za režisérovy přítomnosti 1. února 2007. Ponese název Goyovy přízraky.

Zdejší distributoři ze společností Falcon a HCE se tak rozhodli vyslyšet přání režiséra, který si nový český titul osobně zvolil. Dosud se snímek - v angličtině Goya's Ghosts - překládal jako Goyovi duchové.

Na pražskou premiéru pozval Forman rovněž svého dlouholetého spolupracovníka a přítele, amerického producenta Saula Zaentze, přijet by mělo také hvězdné trio hlavních hereckých představitelů.

Goyovy přízraky vyprávějí dramatický příběh slavného španělského malíře Franciska Goyi a jeho mladičké múzy. Titulní roli hraje Stellan Skarsgard, častý hrdina dramat Larse von Triera, ale také řady hollywoodských velkofilmů včetně dobrodružné komedie Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže.

Úloha umělcovy múzy, která je za časů inkvizice obviněna z kacířství, a současně její dcery připadla Natalii Portmanové, proslavené zejména hlavní ženskou rolí v posledních třech dílech Hvězdných válek. Zástupce církve otce Lorenza, jenž do osudů malíře i jeho chráněnky výrazně zasáhne, představuje hrdina filmu Collateral Javier Bardem.

Ve Španělsku, kde Forman svůj film natáčel, se premiéra očekává už letos v listopadu, ale další země od Brazílie po sever Evropy se Goyových přízraků dočkají až po českém uvedení.

V titulcích se objeví ještě jiné tuzemské jméno: část hudby k Formanově novince totiž napsal a v Londýně také nahrál Varhan Orchestrovič Bauer.

(spa), MF DNES

obsah | kultura - kultúra