Finský umělecký svět po 26 letech v Praze

Přehlídka finského umění nazvaná Jiné Finsko probíhá v Praze od 26. září do 20.listopadu. Finský umělecký svět reprezentují výstavy současného výtvarného a užitého umění a architektury, které se konají v Novoměstské radnici, Galerii Bayer & Bayer a Galerii Jaroslava Fragnera, dále bohatá nabídka taneční, divadelní, filmové a hudební scény.

Ukázku finského umění Jiné Finsko pořádá v Praze šest výborů pro umění: Jižní Savo, Střední Finsko, Pirkamaa, Pohjanmaa, Severní Karelie a Satakunta. Zajímavostí je, že naposledy se Pražané mohli s uměním Finska v takovém rozsahu seznámit v roce 1976. Taneční část přehlídky hostilo divadlo Ponec na Žižkově, kde v pondělí a úterý vystoupil soubor současného tance ProImpro. Mezinárodní čtveřice z východního Finska je tvořena třemi Holanďany a jednou Finkou a spojuje ve svých programech pohybové improvizace experimentálního charakteru s videoartem.

Místo hudby používá zvuky tvořené Jaapem Kleveringem ústy či uměle na jakémsi DJ stole. Obě tanečnice Jaana Kleveringová a Pia Lindyová kombinují své pohyby s mluveným anglickým projevem a Finka Simi Haapalinna jim k tomu promítá jak předtočené záběry Prahy, tak přímo natáčené detaily z vystoupení.

Současná interpretace etnické hudby

Finská přehlídka pokračuje 6. a 7. října koncerty etnické hudby v Paláci Akropolis. Vystoupí zde například kvintet !OTRA VEZ!, který se inspiroval hudbou skladatele Astora Piazzoly a vrací se ke kořenům jihoamerického tanga. Den poté vystoupí hvězda sámské hudby Wimme, ten posluchačům nabídne moderní interpretaci tradičního sámského stylu Joiku. Na tradiční strunný nástroj kantele zahraje sérii skladeb od českého skladatele Štěpána Raka Eija Kankaanranta.

Promítání animovaných a krátkých filmů pro děti i dospělé bude možnost vidět v kině Aero a to od 3. do 5. října.

VLADIMÍR ŘÍHA, FLASHNEWS

obsah | kultura - kultúra