Provokativní filmy v Jihlavě

Dnes startuje 10. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu Jihlava. Největší přehlídka svého druhu ve střední Evropě nabídne od 24. do 29. října 110 snímků, z toho osmnáct ve světové premiéře.

"Festival jsme založili, abychom vrátili dokumenty na plátna kin," říká ředitel jihlavské přehlídky Marek Hovorka. Že to byl smysluplný záměr, dokazuje například i zájem zahraničních tvůrců o přehlídku, která se během deseti ročníků vypracovala v respektovanou mezinárodní akci: letos organizátoři vybírali z 1200 snímků všech kontinentů, do programu se jich mohla dostat sotva desetina. Snahou přehlídky je nabídnout filmy tematicky i esteticky provokativní, objevovat odvážné tvůrce, zásadní témata a přemýšlivou formu.

Cena pro Manoela de Oliveiru

Páteř festivalu tvoří dvě soutěžní sekce: výběr toho nejlepšího, co se natočilo během uplynulého roku ve střední Evropě, se představí v sekci Mezi moři, Česká radost se zase zaměří na nejnovější domácí dokumentární tvorbu. Mimoevropské tituly dostanou prostor v soutěži Dobré dílo. Sekce Průhledné bytosti představí retrospektivy významných dokumentaristů - letos to bude hlavně tvorba filmového klasika Manoela de Oliveiry. Nejstarší aktivní režisér na světě, osmadevadesátiletý Portugalec si své filmy přijede do Jihlavy uvést a také převezme Cenu za přínos světové kinematografii. Součástí přehlídky jsou také diskuse s tvůrci, autorská čtení, koncerty a dokumentární dílny.

Přehlídku zítra večer zahájí světová premiéra snímku Lucie Králové Ztracená dovolená, který lze označit za dokumentární detektivku - štáb tu pátrá po skupině Asiatů, jejichž fotografie z dovolené byly náhodou objeveny ve vyhozeném kufru. Podle organizátorů přehlídky lze na domácí scéně zaznamenat výrazný nástup mladé dokumentaristické generace. K ní patří právě Králová nebo Ivana Miloševičová, která natočila v rodné Bosně snímek Nikdy nebylo líp, nebo Linda Jablonská s filmem Kupředu levá, kupředu pravá o mladých komunistech a mladých konzervativcích. Z domácích klasiků dokumentu se do Jihlavy chystá například Karel Vachek, který tu premiérově představí svůj nový opus s dlouhým názvem Záviš - kníže pornofolku pod vlivem Griffithovy Intolerance a Tatiho Prázdnin pana Hulota aneb Vznik a zánik Československa (1918-1992). Helena Třeštíková zase uvede časosběrný portrét významného fotografa Pavla Štechy.

Domácí tvorbu budou moci diváci konfrontovat se snímky, které se v současné době točí "mezi Baltem a Jadranem", tedy v zemích, k nimž máme geograficky i mentálně blízko. Kompletní dokumentaristickou mapu světa pak doplní snímky tvůrců velkých jmen i zatím neznámých nových objevů. Organizátoři přehlídky slibují především překvapivé žánry a originální témata: dokumentární divadlo o případu rasově motivované vraždy, sci-fidokument ze středoasijské pouště, pátrání po tom, proč jsou lidé schopni zabíjet, deník židovskoarabského konfliktu... Na programu budou také snímky slavné Japonky Naomi Kawase nebo ruského klasika Alexandra Sokurova. Jihlava se také může pochlubit největší sekcí určenou filmovým profesionálům, kteří tu mohou své připravované projekty představit na Burze námětů.

LIDOVKY

obsah | kultura - kultúra