Skončila sa slovenská časť Febiofestu

Slovenskú časť medzinárodnej prehliadky filmu, televízie a videa Febiofest 2002, ktorá sa konala v ôsmich mestách, dvanástich kinosálach a odpremietala 67 filmov na 184 projekciách, navštívilo spolu rekordných 16 619 divákov. Podujatie, ktoré organizuje pražská spoločnosť Fera Feniča - Febio, Asociácia slovenských filmových klubov a Slovenský filmový ústav, malo tento rok desať filmových sekcií. Najviac filmov uviedli v sekcii Novinky českej tvorby - spolu 17 titulov.

Najviac divákov sa prišlo pozrieť na filmy do bratislavského filmového klubu Nostalgia - 2 967 divákov, do bratislavského Charlie centra (2 663) a napokon do košického Filmového klubu Tatra Košice (1 625). Najviac predstavení odohralo bratislavské Charlie centrum - spolu 49 projekcií.

Najnavštevovanejším filmom Febiofestu 2002 sa stal titul českého scenáristu a režiséra Bohdana Slámu Divoké včely - videlo ich 3 078 divákov. Za týmto filmom, v ktorom za postavu matky získala Zuzana Kronerová prestížneho Českého leva a triumfoval aj na MFF v Rotterdame, nasleduje film Wima Wendersa Buena Vista Social Club (videlo ho 2 430 ľudí) a tretím najúspešnejším filmom podľa počtu divákov bola česká snímka Petra Václava Paralelné svety (1 811). Z filmov Febiofestu 2002 zostane v slovenskej kinodistribúcii päť snímok - Divoké včely, Nachové plachty, Buena Vista Social Club, Kandahár a Mulholland Drive.

(šv), PRAVDA

obsah | kultura - kultúra