Na výstavě o exilu bude i Masarykův oděv

Muzeum Policie v Praze 2 otevře 10. října obsáhlou výstavu o českém a slovenském exilu, prvním, druhém a třetím odboji. Ministerstvo vnitra a policie pro ni ze svých archívů poprvé rozsáhle zpřístupnili i operace bývalé komunistické Státní bezpečnosti (StB) zaměřené proti odpůrcům komunistů a lidem rozhodnutým odejít po únoru 1948 do exilu.

Nejpromyšlenější byla zřejmě operace StB Kameny zaměřená proti lidem, kteří chtěli ilegálně přejít do americké okupační zóny v Německu. Převaděči z řad StB své oběti přiváděli do falešných úřadoven americké vojenské kontrarozvědky CIC například v okolí Všerub na Domažlicku, kde je zpravodajsky vytěžovali a pak se jich fingovanými akcemi opět "zmocňovali" příslušníci Pohraniční stráže a Sboru národní bezpečnosti. Tvůrcem operace Kameny byl krátce po únoru 1948 tehdejší velitel oblastní úřadovny StB v Plzni JUDr. Josef Stehlík.

Zaměření výstavy

"Nezabývá se lidmi, kteří odcházeli do exilu z ekonomických důvodů. Je o lidech, co se neohnuli před politickým útlakem, odešli do velkých nejistot, bojovali za demokratické ideály i se zbraní v ruce. jejich osudy a činy jsou poučením o hodnotách demokracie a úkolu hájit demokracii," řekl na tiskové konferenci Muzea Policie Gross.

Návštěvníci výstavy mohou vidět nejoblíbenější oděv prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, jeho první prezidentskou standartu, vojenské prapory příslušníků československých legií za první světové války 1914 -1918 a další pietní předměty i věcné důkazy výkonů českého a slovenského exilu a odboje v minulém století.

PAVEL BLAŽEK, NOVINKY

obsah | kultura - kultúra