Evropská divadla zamířila do Hradce

Ze skromné myšlenky ukázat divákům v Hradci Králové také divadlo odjinud vyrostl za 7 let trvání Divadla evropských regionů největší mezinárodní festival v Česku. Letošní osmé přehlídky se účastní divadelníci z 12 evropských zemí a ze tří divadelně exotických krajin (Čína, Japonsko a Pobřeží slonoviny).

Diváky čeká v Klicperově divadle, v Draku, ve Studiu Beseda a v dalších třech menších amfiteátrech šest desítek představení hlavní festivalové řady. Z českých scén byla na přehlídku pozvána divadla z Brna, Českých Budějovic, Kladna, Liberce, Ostravy, Plzně, Prahy, a samozřejmě z pořadatelského města. Potřetí je součástí nabídky také Open Air Program se čtyřicítkou neprofesionálních divadelních sdružení, např. i z divadelně méně známých měst, jakými jsou Česká Třebová, Frýdek-Místek, Havířov, Kuks, Náchod, Nový Jičín, Turnov, Ústí nad Orlicí.

Město plné divadelních postaviček

Pátečním prologem Divadla evropských regionů bylo odhalení bronzové busty "otce českého divadla", Václava Klimenta Klicpery, na průčelí stejnojmenného hradeckého divadla. Autorem je hradecký rodák Vladimír Preclík, který ji zařadí do svého volného cyklu "moudrých hlav". Festival bude provázet i výstava Jaroslava Šerých ve foyer. Třetím výtvarníkem letošní přehlídky je Polák Jerzy Kedziora. Jeho objekty inspirované divadlem šplhají po fasádě a vznášejí se nad hlavami návštěvníků festivalu.

Lahůdky festivalu

Z lahůdek Divadla evropských regionů je možné upozornit na Liliom vynikajícího maďarského režiséra Arpáda Schillinga, na hvězdu ruské scény Larisu Malevannoju v titulní roli Čapkovy Matky, na britskou dvojici klaunů z Hoipolloi Theatre Cambridge, na pokračování spolupráce Hradce s francouzskými divadelníky. Věrný festivalu zůstane také Rus Sergej Fedotov, který představí Bulgakovovy Mistra a Markétku inscenované v polském Teatru im. Cypriana Norwida.
JIŘÍ P. KŘÍŽ, FLASHNEWS

obsah | kultura - kultúra