V Kirgizsku otvoria múzeum Alexandra Dubčeka

Múzeum Alexandra Dubčeka by mali otvoriť na budúci rok v Kirgizsku. Mali by ho otvoriť pri príležitosti výročia projektu Interhelpo, v rámci ktorého do tejto stredoázijskej krajiny prišli Česi a Slováci a bola medzi nimi aj rodina Dubčekovcov. Podporu otvoreniu múzea v dome, kde Dubčekovci žili, dnes vyslovil na stretnutí so slovenským prezidentom Rudolfom Schusterom prezident Askar Akajevič Akajev.

Osobnosť A. Dubčeka spája naše krajiny, a to sa odrazilo aj na dare R. Schustera kirgizskému kolegovi. Venoval mu práve portrét tejto významnej osobnosti slovenských novodobých dejín. Prezident Akajev si zo Slovenska odnesie aj krištáľ. Svojmu slovenskému kolegovi Akajev daroval sedlo. V sprievode kirgizského prezidenta je netradične aj jeho dvojročný vnuk Ajtegin.

Na večeri, ktorú dnes podáva na počet kirgizského hosť slovenský prezidentský pár sa bude nalievať ako prípitok drienkovica. Prezidenti si budú môcť pochutnať na údenom pstruhovi so šľahačkou a zeleninovou oblohou. Podávať sa bude aj beefsoté s haluškami, kuracie prsia encián, mandľová ryža a zemiaky s maslom. Na záver si budú môcť zamaškrtiť na tvarohovom tuneli.

PRAVDA

obsah | kultura - kultúra