Otec točí v Americe, sny získal hlavní roli

Do Spojených států emigroval právník Jozef Doležal (49) se svou ženou Věrou a ročním synem Jakubem před dvaceti lety. Další jejich syn Josef je již rodilý Američan. "Začátky nebyly snadné, naštěstí nám pomohli krajané," říká Josef Doležal senior.

Nyní šéfuje Československému kulturnímu středisku na Floridě, je manažerem svého talentovaného syna jakuba Richarda, jehoř herecká hvězda začíná v zemi za velkou louží stále více zářit, a začíná dokonce točit a produkovat vlastní film.

Ve Spojených státech natočil Jakub Richard Doležal (22) tři celovečerní filmy. V právě dokončené romantické komedii Hardscrabble (Těžce zamíchaný) si zahrál mladého ambiciózního muže, kterému zkříží životní plány nečekané otcovství. nyní si zahraje ve filmu The American Dream (americký sen), který režíruje jeho otec.

Stal se z vás producent a režisér. Ve svém prvním celovečerním filmu jste do hlavní role obsadil svého syna. jaký příběh bude film vyprávět?

Bude ze současného života mladých lidí. o studentovi, který spolu s rodiči emigroval v 80. letech do USA, jeho životním osudu. Scénář je laděn v humorném, satirickém i vážném tónu, aby zachytil to, co Amerika umí připravit Čechům, kteří se rozhodli z malé země v srdci Evropy odejít. zachytí i změnu, která nastala v životě Američanů po útoku teroristů z al-Kajdá na Spojené státy.

To znamená, že váš film bude autobiografický?

Do určité míry ano. Některé příběhy zažila na vlastní kůži má vlastní rodina i samotný Jakub, další naši přátelé-krajané. Do států jsme přijeli z malé země, měli jsme, na rozdíl od Američanů, jiné zvyklosti. A to samozřejmě přinášelo řadu nejrůznějších komických i vážných situací. Třeba jen obyčejné slůvko - fakt. Doma v čechách znamená doopravdy a lidé slůvko fakt používají poměrně často. Když ho ale vyslovíte v Americe, okolí nestačí zírat, co to na veřejnosti říkáte (vulgární výraz pro pohlavní styk, pozn. red.).

Nakolik se promítl teroristický útok do běžného života lidí v Americe?

Američané již nejsou tak důvěřivý jako bývali, všímají si více svého okolí. samozřejmě že se zpřístupnily veškeré kontroly, nejen na letištích, ale ve všech veřejných objektech. Zmizela nevinnost, naivita, osobní bezstarostná svoboda, jak jsme ji znali. Zde nebylo a není zvykem zasahovat do osobních svobod, na tom je Amerika postavena, ale lidé si svou osobní svobodu nechávají částečně dobrovolně omezovat. Alespoň na čas, protože chtějí mít pocit většího bezpečí před teroristickými útoky.

Na co si ve Spojených státech musela vaše rodina jen těžce zvykat?

Hlavně na jiný společenský systém a také na systém hodnot. Peníze jsou ve Státech rozhodující motivace a člověk je vždy souzen podle nich.

A co bylo pro vás naopak zcela snadné?

Myslím, že snadné nebylo vůbec nic. jedině možná to pochopení, že nic není zadarmo a dělat se musí všude.

Teď se tedy pouštíte do zcela nové profese. jak se bude váš film jmenovat a kde se natáčí?

Pracovní název filmu je Americký sen. začneme točit 15. června na Floridě, štáb se pak přesouvá i do dalších filmových lokací, například doMiami. Unikátně přitom natáčíme anglickou i česky mluvenou verzi pro české publikum, tedy dva filmy v jednom. Dotočeno by mělo být v červenci. Chceme totiž stihnout srpnovou uzávěrku prestižního Sundace Film festivalu, který se koná v Utahu v lednu přístího roku, Ostatně natáčení můžete průběžně sledovat také prostřednictvím internetové stránky našeho kulturního střediska na Floridě (www.angelfire.com/gundam/csechculturecenter). Pokud vše dobře dopadne a film se bude líbit, plánujeme pokračování, které by se mělo natáčet v České republice.

Točit filmy vyžaduje miliónové finanční prostředky, kdo je investorem vašeho celovečerního snímku?

Získat prostředky je v USA, která je filmařskou velmocí, samozřejmě složité. Producenty musíte přesvědčit, že film bude komrčně úspěšný. V našem případě jsme byli podpořeni jednou mezinárodní filmovou společností, část prostředků jsme získali jako grant Československého kulturního střediska na Floridě v rámci kulturního projektu na rok 2003.

Nemáte ze svého režisérského debutu strach?

Myslím, že mít strach nebo cítit nejistotu je lidské. tyto pocity se nevyhýbají ani mně. Můj přístup k režírování je ale stejný, jako můj přístup k celému životu. pouštím se do věcí vždy tak, jak nejlépe umím, zkouším všechny možné varianty, abych si nemusel později vyčítat, kdybych byl býval... jak říkají Američané "too late" (příliš pozdě, pozn. red.).

Kde a jak jste čerpal režisérské zkušenosti?

Můj případ je tak trochu unikátní. Své zkušenosti jsem čerpal ne ze školy, ale čistě životními zkušenostmi a praxí. Přestože jsem právník, snad odjakživa mě to táhlo k filmu. Už jako student jsem hrál křoví v nejrůznějších filmech a přivydělával jsem si jako komparsista. V USA v Los Angeles jsem pak v roce 1990 založil agenturu, která hledala filmové lokace v zemích bývalého východního bloku. postupně jsem se tak seznamoval s amerických filmařských světem, měl příležitost účastnit se natáčení mnoha známých režisérů a učit se přímo od nich.

___________________________ S otcovskou rolí máte nyní filmovou zkušenost. Dokážete teď víc chápat, co tato životní role znamená?

Opravdově chápat či vědět, co obnáší otcovská role, může podle mě člověk až tehdy, kdy získá osobní zkušenost. Takže jsem stále jen teoretik a věřím, že ještě pár let budu. Protože svoji životní roli otce chci ještě na několik let odložit.

V novém filmu, který bude tak trochu autobiografický, vás bude režírovat otec. Jste herec pokorný?

Nejsem, čeká nás boj. Vím, že ho prohraji, ale nevadí mi to.

Jaký typ režisérů vám osobně nejvíc sedí?

Nejde o to, co sedí mně. Zatím jsem se vždycky snažil režisérům vyhovět. Zažil jsem již obě varianty - režiséra, který nesnesl žádné připomínky, i takového, který byl naopak rád, že jsem si charakter role dotvořil sám.

Do Prahy přijíždíte již nekolik let zdokonalovat češtinu, chastáte se navštívit své rodiště i letos?

Chtěl jsem letos přijet na filmový festival do Karlových Varů, ale jak to vypadá, asi to časově nevyjde. otcův první celovečerní film má přednost. Takže cestu plánuji raději až na konec léta nebo na podzim. Těším se na přátele, na to, že kolem sebe uslyším zase jen češtinu. V češtině nemám problém s mluveným slovem, se psaním je to ovšem horší. Proto chci letos pilovat hlavně gramatiku, která mi pomůže na dálku komunikovat s přáteli a fanoušky v Česku prostřednictvím mé internetové stránky (www. angelfire.com/film/jacubdolezal).

EVA SOVOVÁ

obsah | kultura - kultúra