Visegrádske dni v Košiciach

Jeseň býva v metropole východného Slovenska už tradične bohatá na rôzne kultúrne podujatia. Medzi nimi sa určite nestratí pestrá ponuka festivalu Visegrádske dni, prezentujúceho rozmanitosť českej, poľskej, maďarskej a slovenskej kultúry.

"Počas podujatia, ktoré trvá do 4. decembra, sa predstaví približne tridsať umelcov v troch žánrových oblastiach. Vybrať to naj by bolo nespravodlivé a tak voľbu ponechávam na divákovi," hovorí hlavný organizátor Gabriel Horal. Mesiace september a október sú vyhradené pre maďarskú a českú kultúrnu scénu, november a december bude zasa patriť poľským a domácim umelcom.

Najsilnejšie zastúpenie bude mať počas Visegrádskych dní, ktoré otvorilo Divadlo Járy Cimrmana, už tradične česká produkcia. "Po divadle Ungelt a jeho hre Na ocet v hlavných úlohách so Zuzanou Bydžovskou a Miroslavom Etzlerom ožije Moliérov Lakomec v podaní takmer celého činoherného súboru Národného divadla a o priazeň slovenského publika sa bude uchádzať aj Divadlo Bez zábradlí so svojou najúspešnejšou hrou S láskou," prezrádza Gabriel Horal.

Maďari sa predstavia pohybovým divadlom Blázni do pohybu, slovenské divadelníctvo bude reprezentovať napríklad Radošinské naivné divadlo alebo Tančiareň z dielne SND, ktoré sa postará o záver festivalu.

Jazykovo menej zdatní návštevníci festivalu by sa rozhodne nemali obávať dorozumievacej bariéry. "Pokiaľ ide o maďarské predstavenie, dôraz je položený na pohyb, poľština by zasa nemala byť pre nikoho problémom," ubezpečuje Gabriel Horal a súčasne upozorňuje na 14. ročník festivalu Jazz For Sale.

"Program pre dvanásť kapiel je rozvrhnutý do troch dní v priebehu troch týždňov. Každý večer bude patriť jednému hudobníkovi z Čiech, Poľska, Maďarska a Slovenska, začiatok je 6. novembra."

Okrem džezu bude na festivale zastúpená aj komorná a vážna hudba. Chýbať nebude folk ani pop či výtvarné umenie. Medzi ťaháky podujatia rozhodne patria: Iva Bittová, Lenka Filipová či Jana Kirschner. "Z výstav upozorňujeme na poľské abstraktné umenie či výstavu Járy Cimrmana v priestoroch Východoslovenskej galérie."

Viac informácií na www.infinitimedia.sk .

ZUZANA LEHOTSKÁ

obsah | kultura - kultúra