V Bruseli sa začali Dni Slovenska

Slovenská kultúra a slovenské regióny sa predstavujú v belgickej metropole v rámci podujatia s názvom Dni Slovenska v Bruseli, ktoré sa uskutoční pri príležitosti druhého výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie a prvého výročia zriadenia Domu slovenských regiónov v Bruseli.

Hlavným cieľom podujatia, ktoré sa začalo včera a potrvá do 12. mája, je predstaviť rozvoj a potenciál Slovenska a jeho regiónov v európskych inštitúciách, a to aj v súvislosti s kľúčovým obdobím programovania štrukturálnych fondov na obdobie 2007 - 2013.

Počas Dní Slovenska v Bruseli sa bude prezentovať slovenská kultúra prostredníctvom hudobných a tanečných vystúpení slovenských umelcov, výstavou umeleckých diel zo slovenských regiónov, výstavami fotografií či premietaním slovenských filmov Utekajme, už ide a Slnečný štát. Pri príležitosti osláv sa symbol Bruselu - cikajúci chlapček Manneken Pis - odeje do slovenského kroja.

Dni Slovenska v Bruseli otvorilo vystúpenie opernej speváčky Adriany Kučerovej a predstavenie Baletu Štátneho divadla v Košiciach.

Súčasťou prezentácie Slovenska bude aj dnešná medzinárodná konferencia Slovenské regióny ich perspektívy, možnosti a potenciál pre rast a zamestnanosť súčasný stav. Konferencia za účasti podpredsedu vlády Pála Csákyho vyvrcholí slávnostným otvorením výstavy umeleckých diel zo slovenských krajov Slovenské umenie z regiónov. Dni Slovenska v Bruseli organizuje Dom slovenských regiónov zastupujúci osem samosprávnych krajov, Výbor regiónov, Stále zastúpenia SR pri EÚ a pri NATO, slovenská ambasáda v Belgicku, slovenskí europoslanci, Slovenská katolícka misia v Bruseli, eurokomisár Ján Figeľ a podpredseda vlády Pál Csáky.

TASR

obsah | kultura - kultúra