Pezinok sa teší na český humor

Svoje menšie výročie tento rok v Pezinku oslávi festival To najlepšie z humoru na českej scéne. Piaty ročník divadelnej výmeny, ktorý sa striedavo koná v Česku a na Slovensku, má mnoho noviniek a divákom počas ôsmich dní ponúkne podľa organizátorov českú hereckú špičku.

Od dvadsiateho druhého októbra sa Kultúrne centrum v Pezinku stane na osem dní hereckým domovom Elišky Balzerovej, Miroslava Donutila, Báry Hrzánovej či Jana Vodňanského. Osem predstavení pre dospelých a jedno pre detského diváka vyberala dramaturgička Radka Hrdinová.

"Bola to krásna a zároveň príšerná práca. Krásne bolo chodiť do divadla na všetko, čo sa v Česku za tie dva roky urodilo. Hrozné bolo, že človek sa musel krotiť a vybrať len predstavenia na osem dní. Páči sa mi, že sú to súčasné texty," povedala dramaturgička, ktorá má v programe až dvoch favoritov. "Keďže som predstavenia vyberala, všetky môžem odporučiť. Osobne by som si však znovu pozrela herecký koncert Elišky Balzerovej v predstavení Můj báječný rozvod a Báru Hrzánovú v Hrdom Budžesovi."

Je prirodzené, že divadlo reflektuje realitu, takže český divadelný humor neobišiel ani reality šou. Okrem toho sa festival dramaturgicky vracia aj k storočnému výročiu od narodenia Voskovca a Wericha, ktoré si v Pezinku pripomenú výstavou na prvom poschodí Kultúrneho centra a samostatným predstavením Globální Vestpocketka. "Toto predstavenie je po osemdňovom maratóne v posledný festivalový deň skutočnou čerešničkou na torte," navnadila záujemcov už tradičná moderátorka festivalu Ada Straková. Dobrou správou pre divákov je, že na Globální Vestpocketku si ešte môžu kúpiť vstupenky. Aj tento rok sa český divadelný humor stretol s diváckym záujmom a niektoré predstavenia sú už vypredané.

Novinkou tohto ročníka je súťažný charakter festivalu. "Diváci môžu hlasovať o najlepšieho komediálneho herca, herečku a najúspešnejšie predstavenie. Urny nájdu vo foyer Kultúrneho centra. Troch divákov odmeníme zlatistým mokom slovenských vinohradníkov," prezradila hlavná organizátorka podujatia Zuzana Horová.

(zk)

obsah | kultura - kultúra