Na Disco TV sa zabavil aj americký veľvyslanec

Až do skorých ranných hodín sa niektorí vytrvalci zabávali na sobotňajšej najväčšej tanečnej party na Zlatých pieskoch, kde štvrté pokračovanie Disco TV ponúklo asi 30-tisícovému davu strhujúce hudobné predstavenie.

Neviazaná open-air akcia, spestrená neobyčajnými predstaveniami dídžejov svetovej extratriedy a v týchto končinách výnimočným ozvučením, sa začala v sobotu popoludní v Soravia Shopping Palace. Odtiaľ sa megadance party vo večerných hodinách presunula na osvedčené Zlaté piesky. Pätnásťhodinový festival, rozdelený do dvoch častí, oficiálne otvorila v slovenských éteroch bodujúca hymna Disco TV 05 v podaní Dary Rolins a Mariána Čekovského.

Približne tridsaťtisícovú masu navnadil ako prvý zmesou funky, housu a garage anglický veterán DJ 2Funky, ktorý s obľubou navštevuje súkromné oslavy prominentov. Vyhľadávaného obdivovateľa legendárneho Normana Jaya si v minulosti pozvali svetové celebrity, ako napríklad módna návrhárka Vivien Westwoodová, speváčka Celine Dion, či kapela Jamiroquai.

Úžas sa tvárach prítomných vzbudil jedinečný spôsob akým roztancoval platne na svojom gramofóne známy DJ Gene Farris. Nástup hudobného mága, ktorý priletel z Chicaga, bol nepísaným bonbónikom podujatia. Obecenstvo priviedol do varu neopakovateľnými kúskami housu, čím dal jasne najavo, ktorý štýl mu je najbližší.

Vysoko nastolenú latku špičkovej housovej hudby sa pokúsil udržať i DJ Richard F, ktorý už taktiež stihol párkrát pracovne obletieť svet a ako jeden z mála odohral svoje tanečné sety aj v komunistickej Číne. "Nová krv prináša nové myšlienky, pohľady a názory. Preto sa prílivu niečoho nového nebráňme a v každej troške sa snažme nájsť niečo, čo by nás mohlo posunúť zas o krok dopredu. Zvuk sa totiž mení, no štýl, aspoň u mňa, ostáva rovnaký," hovorí Richard F.

Paletu zahraničných hviezd doplnilo fínske nu-jazzové zoskupenie Nuspirit Helsinki. Ich nezameniteľný severský zvuk, skrývajúci v sebe živé organické inštrumentálne sety popretkávané soulom a príjemným teplým elektronickým podmazom, navodzoval atmosféru sofistikovanej "hudby s dušou". Združenie založené dvoma multitalentovanými hudobníkmi Toumasom Kalliom a Hannum Niemanom aka DJ-om Enderom označuje svoju tvorbu, ktorá často skĺzne až do zmesi housu, funku, jazzu a latino kúskov, "vážnou hudbou 21. storočia".

Domáce farby v silnej konkurencii hájili esá starej školy Agent, Toky, Dalo, Tibor, či Benco. Zahanbiť sa nedali Kinet, Mishek a ďalší.

Pod pódiami v diskostánkoch a nekonečných radoch na osviežujúce nápoje či alkohol to vďaka letnému počasiu poriadne vrelo a roztancovaní prítomní sa predvádzali nielen v jedinečných tanečných, ale aj módnych kreáciách. Niektoré sporo odeté, či farbami hýriace, dámy dali mužskému oku poriadne zabrať.

"Tieto akcie mám veľmi rád, chodím na ne pravidelne. Je to pre mňa veľký zážitok, dá sa tu naraziť na pohodové kočky a vytvoriť si nejakú tú známosť... A predovšetkým, chcem sa tu odreagovať od okolitého sveta," tešil sa 20-ročný študent Dušan, ktorý na akciu dorazil s extravagantne odetým kamarátom Tomášom. Toho potešilo, že okrem hudby sa mohli pokochať umením a profesionalitou tanečníkov Street Dance Academy a vydýchnuť si v "hip-hopovom stane Johnyho Mečocha" pri Sexy Stage s jedinečnou limuzínou Mini XXL so zabudovaným barom i výrivkou.

Veľvyslancovi USA sa v spoločnosti mladých ľudí páčilo

Tanečnú šou Disco TV, ktorá sa v sobotu konala na Zlatých Pieskoch poctil svojou návštevou aj nový americký veľvyslanec na Slovensku Rodolphe Meaker Vallee, ktorého pozvala na interview televízia Markíza. Páčilo sa mu najmä to, že tu bol v spoločnosti mladých ľudí.

O politike na Slovensku zatiaľ veľa nevie, no ako uviedol pre agentúru SITA, je preňho veľmi zaujímavá, keďže zo Spojených štátov bol zvyknutý iba na dve politické strany. Na otázku, čo si myslí o Slovensku odpovedal jednoducho: "Milujem Slovensko. Všetko, čo som o ňom čítal, je pravda ba aj viac."

Valleemu síce tanečná hudba veľa nehovorí, no ako povedal, tiež bol mladý a vie si predstaviť ako si to na Disco TV ľudia užívajú: "Som z generácie, ktorá viac počúvala rock, napríklad Neila Younga, takže to bolo trošku odlišné. Pamätám si však, keď som bol v týchto rokoch, takže som si istý, že ľudia sa tu zabávajú." Na otázku, či v mladosti počúval hudbu hlasno, pohotovo odpovedal: "Áno."

SITA

obsah | kultura - kultúra