Čeští tanečníci mistry světa

Světové prvenství v disciplíně Disco Show Formations a současně i titul mistrů ČR získala v noci na neděli 12. 5. 2002 na světovém šampionátu v diskotékových disciplínách v Prostějově Taneční skupina Mighty Shake Zastávka. Vicemistry světa v taneční disciplíně Disco Dance Formations se stala skupina Taneční školy Hubený z Prostějova. První místo si ve stejné kategorii vybojovali tanečníci Dans School Dursin z Belgie.

Mistrovství světa v Disco Show Formations a Disco Dance Formations, mistrovství Evropy Break Dance a mistrovství ČR disciplín Českomoravské taneční organizace se v Prostějově zúčastnila stovka tanečních skupin z ČR, Slovenska, Polska, Německa, Dánska, Belgie, Chorvatska a Itálie. "Na mistrovství se sjel rekordní počet tanečníků, celkem se jich na parketu Sportcentra vystřídalo na šestnáct set, z toho přes čtyři sta zahraničních hostů. Proti loňsku závodilo o šest set tanečníků více," uvedla ředitelka pořadatelského kulturního klubu Duha v Prostějově Alice Gregušová.

Člen Českomoravské taneční organizace a majitel Taneční školy Hubený Jiří Hubený z Prostějova řekl, že na úrovni, kterou předváděly ve svých vystoupeních jednotlivé skupiny z ČR i zahraniční soubory, již nejde o pouhé tancování. "Je to skutečně vrcholový sport se vším všudy. Předvedení taneční formace už začíná být vysoce náročné jak výkonnostně, tak i po výtvarné stránce, včetně kostýmů a rekvizit," řekl Hubený.

Podle údajů Českomoravské taneční organizace se diskotékovým disciplínám věnuje v ČR v různých skupinách na 7500 mladých lidí, kteří pravidelně cvičí a zúčastňují se republikových soutěží.

JIŘÍ RŮŽIČKA

obsah | kultura - kultúra