Česko-slovenský Kristus bude v Benátkách cvičit na kruzích

Pražská Národní galerie představila výtvarný projekt Superstart určený pro společný československý pavilón na letošním 50. ročníku Benátského bienále, které je nejstarší mezinárodní přehlídkou aktuálního výtvarného umění. V interiéru našeho stánku bude zavěšena třímetrová socha Krista, která tu bude v dresu sportovce cvičit na kruzích. Na videoprojekci budou jeho výkon sledovat četní fanoušci, kteří superhvězdě pomohou svým skandováním.

Dílo je společným projektem ostravské skupiny Kamera skura a slovenské skupiny Kunst-Fu. "Modly dnes nenajdete v kostelech, ale na sportovních stadiónech," říká člen Kamery skury René Rohan: "Fanouškové odcházejí ze zápasu a skandují Hašek je bůh. Proto ono vzájemné propojení. Kristus má vypadat jako socha ukradená z chrámu, která byla námi přenesená do jiného prostředí a tady znovu zbožštěna."

Kromě Kamery skury i sklář Mrkus

Instalaci podle mezivládní dohody letos financovalo České ministerstvo kultury částkou 1 milión korun. Slovenská a česká strana se rovným dílem podílí na financování provozu pavilónu - každé z ministerstev platí 450 tisíc korun. Společný projekt Kamery skury a Kunst-Fu vybrala nezávislá porota na základě konkursu. Kurátorem výstavy je Michal Koleček, pracovník Národní galerie v Praze.

Bienále se pro veřejnost otevírá 15. června. Kristus-cvičenec tu na kruzích bude viset až do 2. listopadu, kdy expozice končí. Kromě Kamery skury bude v italských Benátkách z České republiky ještě sklářský výtvarník Pavel Mrkus - do velké mezinárodní expozice si italští organizátoři vybrali jeho videoprojekci, kterou představil loni na IV. bienále mladého umění v Praze.

PETER KOVÁČ

obsah | kultura - kultúra