Čeští Clou prosákli i na MTV

Domácí kapela Clou teprve vydala první album Postcards a již má o její hudbu zájem MTV Europe. Tato hudební televize odvysílá videoklip k písni Island Sun, která se prosadila i na domácích rádiích. Televizní stanice, již sleduje více než 10 milionů lidí ve 20 zemích, vysílá videoklip od včerejška.

Skladba má v jejím programu rotovat patnáctkrát do týdne.

Podobný kousek se podařil jiné domácí skupině, Sunshine, která nedávno vydala ambiciózní desku Moonshower and Razorblades.

Clou, kteří roubují melodičnost a zpěvnost na rockový kořínek, si mohou připsat další úspěch. Stanou se předkapelou na koncertu amerického neopunkového tria Green Day, které vystoupí 5. června v pražské Sazka Areně.

Clou, kteří vyrostli na nevelké hardcoreové scéně, se dali dohromady před osmi lety. Nynější sestavu, která vykrystalizovala v roce 2002, tvoří zpěvák Lukáš Vyhnal, bubeník Radek "Rae" Tomášek, kytarista Petr Vaško a americký baskytarista Brian.

Každý člen kapely zosobňuje určitý styl včetně punku nebo balad, který má rád a jehož prvky vkládá do společného projektu.

Název Clou zní docela pohodově. Ve francouzštině to je "klů" neboli hřebík, v umělecké hantýrce zlatý hřeb večera. Kapela se zaradovala, když zjistila, že existuje kontrastní význam. V holandštině slovo znamená "beďar". Clou nejsou kapela, která by měla něčím odpuzovat nebo dráždit. Chytlavá muzika vyrůstá z kytarového přediva. "Naše muzika vychází z jednoduchosti, texty nechť jsou jednoduché a hezké. Ani jeden z nás není filozof nebo politik," říkají členové skupiny.

(vla), MF DNES

obsah | kultura - kultúra