Krajané v Clevelandu mají nové muzeum

V americkém Clevelandu ve státě Ohio se 12. a 13. května uskutečnilo slavnostní otevření nového krajanského muzea, které vzniklo z iniciativy Betty Hostičkové a několika dalších sokolek přebudováním bývalé "Besídky".

Mezi hosty nechyběl velvyslanec České republiky ve Spojených státech Petr Kolář se svou ženou Jaroslavou, ani tiskový tajemník Daniel Nový. Pozvání přijal také bývalý bývalý starosta města Clevelandu, později guvernér státu Ohia a nyní U.S. senátor George Voinovich, který má blízko k českému kulturnímu prostředí. Rodina jeho ženy Janet pochází totiž z českého Milevska.

Prvními exponáty muzea byly národní kroje. Ten úplně první pocházel od dlouholeté sokolské pracovnice Maruš Ptákové a další, bohatě vyšívaný Trenčínský kroj od Jarmily Hromádkové. Zajímavé je, že tento kroj debutoval na jevišti České národní síně při premiéře operety Járy Beneše, "U sv. Antoníčka" v době, kdy se nesměly takové věci z Československa posílat nebo vyvážet. Mezi vystavenými předměty lze obdivovat i tzv. Hlaváčkovu heligonku, na níž hrávala řada harmonikářů v hospodě u Hostičků, a kterou muzeu daroval Frank Hostička.

Janet Voinovichová u příležitosti slavnostního otevření darovala muzeu obraz Milevska. Přínosem muzejních sbírek jsou rovněž tři národní kroje, které poslala krajanka z Washingtonu, D.C., Květa Gregorová-Schlosbergová.

Muzeum má za cíl své sbírky nadále rozšiřovat a každého zájemce, který by chtěl přispět nějakým darem velice uvítá. V případě zájmu darovat Muzeu v Českém kulturním centru Sokola velkého Clevelandu nějaký exponát je možné se informovat u Marie Hibler na telefonním čísle: (216) 561-7029.

MARTINA STEJSKALOVÁ, převzato z www.radio.cz

obsah | kultura - kultúra