Na Českých lvech triumfovala Nuda v Brně

Vyhlášení výročních filmových cen Český lev 2003 dominoval v sobotu večer v prasžké Lucerně snímek Nuda v Brně. Jeho tvůrci získali pět ocenění včetně toho nejcennějšího pro film roku. V křišťálovou cenu neproměnili tak pouze dvě nominace. Naopak Želary získaly jen dva lvy při jedenácti nominacích.

Křišťálového lva si odnesl Vladimír Morávek za režii Nudy v Brně i za scénář ke snímku, na kterém spolupracoval s hercem Janem Budařen, jenž dostal cenu za ztvárnění titulní role Standy.

Dva lvy dostaly Želary, jednoho Aňa Geislerová za podání titulní role, druhého Jiří Klenka za zvuk. Stejný počet sošek získali i tvůrci černé komedie Jedna ruka netleská, kde byl oceněn Ivan Trojan ve vedlejší roli a Jan P. Muchow za hudbu . Dva lvi připadli i parodii Mazaný Filip - za kameru a výtvarný počin. V divácky nejúspěšnějším filmu Pupendo zaujala už jen Vilma Cibulková ve vedlejší roli.

Prvním oceněným večera se stal kostýmní návrhář a držitel Oscara za Formanův film Amadeus Theodor Pištěk, který převzal Českého lva za celoživotní přínos české kinematografii.

Oči upřené na Morávka a Budského

Že Želary nezískají jedenáct cen bylo jasné už po vyhlášení první kategorie, když cenu za vedlejší roli získala Vilma Cibulková.

Vladimír Morávek si na pódium poprvé došel při vyhlášení cen za scénář. Cestou z podia na místo, které měl až v druhé půli sálu tak spěchal, až zakopl a i se lvem skoro upadl pod kamery. "Zdálo se mi, že se večer vleče, tak jsem ho chtěl urychlit," komentoval to později.

Před vyhlášením poslední kategorie už se všechny oči upíraly na něj a Budského. Když padlo jméno filmu Nuda v Brně, všichni propukli v jásot.

Zbrožek večer neutáhl

Ještě předtím se však diváci přímého přenosu na ČT1 dočkali prvního odhalení, když se ukázalo, že mužem, jehož tvář skrývala maska lva, je Martin Zbrožek. Ten se moderování slavnostního ceremoniálu ujal místo gruzínského baviče Leopolda Šamila (Martin Zbrožek), který uváděl předcházející ročníky s Jaroslavem Duškem. V Lucerně sice nepůsobil jeho výkon tak trapně jako na obrazovce, černý humor v poznámce o neustálé přítomnosti smrti v Hubačových scénářích rozhodně nevyzněl urážlivě, Zbrožek ho podal citlivě, ovšem bylo vidět, že svým předchůdcům se vyrovnat nedokázal. Neoplýval dostatečným množstvím nápadů, často se opakoval, vtipnější proto byly hudební předěly. Dojem nezachránili ani hosté v čele s modelkou Evou Herzigovou a hokejistou Josefem Beránkem, ani Limonádový Joe Fiala na poníkovi, natož pak skupina Kabát, která vyvracela pověsti o tom, že jedí psy.

Cena za celoživotní přínos filmu

kostýmní návrhář Theodor Pištěk

Nejlepší film

Nuda v Brně

Nejlepší režie

Vladimír Morávek - Nuda v Brně

Herec v hlavní roli

Jan Budař - Nuda v Brně

Herečka v hlavní roli

Aňa Geislerová - Želary

Herečka ve vedlejší roli

Vilma Cibulková - Pupendo

Herec ve vedlejší roli

Ivan Trojan - Jedna ruka netleská

Nejlepší hudba

Jan P. Muchow - Jedna ruka netleská

Nejlepší střih

Jiří Brožek - Nuda v Brně

Nejlepší scénář

Jan Budař a Vladimír Morávek - Nuda v Brně

Nejlepší zvuk

Jiří Klenka - Želary

Nejlepší kamera

Vladimír Smutný - Mazaný Filip

Nejlepší výtvarný počin

Jan Vlasák - Mazaný Filip

Divácky nejúspěšnější film

Pupendo - režie: Jan Hřebejk, produkce: Ondřej Trojan

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra