Dny české kultury v Bele Crkvi

V posledním listopadovém týdnu zorganizoval krajanský spolek "Češi jižního Banátu" v pořadí již čtvrté Dny české kultury v Bele Crkvi. Jako v minulých letech, i v letošním roce byla akce uspořádána ve spolupráci a s podporou Velvyslanectví ČR v Srbsku a Černé Hoře.

Slavnostní zahájení Dnů české kultury se uskutečnilo 25. listopadu v prostorech jednoho z výstavních sálů v Bele Crkvi před četným a pestrým publikem. Vedle představitelů české menšiny a příslušníků ostatních národů z Bely Crkvi a okolních vesnic byli přítomni i představitelé této obce, zaměstnanci ZÚ Bělehrad a firmy CzechTrade a studenti českého jazyka z města Kragujevac. Při té příležitosti vystoupily ženy z místního pěveckého souboru a žáci, kteří studují v české škole. Jménem velvyslanectví ČR hosty pozdravil obchodní rada ZÚ Bělehrad Svatopluk Čech, který spolu s ředitelem CzechTrade v SČH Davidem Fritschem vyzval místní podnikatele, aby využili podporu, kterou je Česká republika připravena poskytnout v rámci rozvojové pomoci. Hosty pozdravil i nový konzul Igor Procházka. Po ukončení programu zhlédli přítomní hosté výstavu nazvanou "Krásy a tajemství ČR" a výstavu výrobků českých firem zastoupených v Srbsku, které zajistil ZÚ Bělehrad.

V dalších dnech byly promítány starší české filmy - "Hoří, má panenko", "Obchod na korze", "Kočár do Vlídně", "Můj brácha má prima bráchu" - zapůjčené z filmotéky ZÚ Bělehrad. V odpoledních hodinách mohly děti sledovat české pohádky z kolekce videokazet ZÚ Bělehrad.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra