Jakubisko: Chci očistit vražedkyni

Očistit jméno takzvané Čachtické paní chce svým novým filmem s pracovním názvem Báthory režisér Juraj Jakubisko.

"Alžběta Báthoryová, známá jako Čachtická paní, je s počtem 650 zavražděných osob zapsána v Guinnessově knize rekordů jako největší vražedkyně všech dob. A já ji chci z té knihy vymazat, obhájit," řekl novinářům na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech Jakubisko.

V těchto dnech se rozbíhá natáčení snímku, který má ambice stát se s rozpočtem zhruba 300 miliónů korun nejdražším českým filmem. Jde o koprodukční česko-slovenskomaďarsko-britský projekt, točit se bude v angličtině a s mezinárodním hereckým obsazením. To však producentka a herečka Deana Jakubisková-Horváthová, která by se měla objevit v jedné z menších rolí, ještě stále odmítá prozradit. Jméno představitelky titulní role bude prý zveřejněno spolu s dalšími informacemi až na tiskové konferenci v druhé polovině ledna.

"V tomto období musíme stihnout všechny zimní scény se sněhem. Proto vyrážejí dva štáby na různá místa v Čechách, na Moravě i na Slovensku. Čachtice, Točník, Doudleby, Pribylina - tam všude nás nyní můžete potkat," sdělila Právu Jakubisková.

Pokud jde o financování projektu, producentka tvrdí, že sama krvavá legenda by zahraniční společnosti ke koprodukci nelákala. "Mnohem atraktivnější pro ně je naše snaha zmapovat dějiny tohoto období, tedy 400 let staré historie. Nový pohled na středověk zaujal i americké partnery, zajímá je, jak to bylo s Evropou před osidlováním Ameriky," uvedla.

Film by měl mít premiéru koncem roku 2006, zatím není rozhodnuto, zda bude do kin uveden ve všech zúčastněných zemích současně.

VĚRA MÍŠKOVÁ

obsah | kultura - kultúra