Budatínsky svetový unikát

Budatín je stredoveký hrad, vlastne zámok na okraji Žiliny. Ten unikátom nie je. Považské múzeum, ktoré v ňom sídli, tiež unikátom nie je. Ale drotárska expozícia - tá je svetový unikát. A ako taká je fakt perfektná.

Budatínsky zámok

Na začiatku bola veža. Románska. Postavená v 13. storočí ako mýtna a tridsiatková stanica. Mala štyri poschodia, suterén, podstrešie, cimburie a točité schodište čiastočne zabudované do telesa veže. To platilo do začiatku 14. storočia, pretože mocnou rukou si túto valcovitú stavbu prisvojil pán Matúš Čák, rodom z Trenčína. Dal vybudovať obranný múr a opevnil palác vo východnej časti nádvoria. V súpise nehnuteľností si viedol Budatín až do svojej smrti v roku 1321. 16. storočie znamená pre zámok najväčšie stavebné úpravy, hoci dnešnú podobu získal až v 17. a 18. storočí. Okrem iného sa môže pýšiť tým, že niekoľko krát prešiel reinkarnáciou v ohni. Naposledy v roku 1849, keď ľahol popolom vďaka revolúcii a zápalkám cisárskych vojakov. Gróf Csáky, neľutujúc finančné náklady, zámok zrenovoval v rokoch 1920 až 1922 a odvtedy je v ňom elektrické osvetlenie, vodovod a ústredné kúrenie.

Interiér zámku sa nezachoval. Pôvodná je iba zámocká jedáleň, niekoľko kusov nábytku a obrazov. Dve veci, ktoré zaujali mňa osobne: 1. mestská pokladnica upravená z jedného kusa kmeňa stromu okovaná železnými plátmi, 2. obrazy znázorňujúce ukrižovanie Krista, na ktorého tele však chýba poranenie spôsobené kopijou rímskeho vojaka.

Expozícia Slovenské drotárstvo

Ako som už spomenul, toto je ten svetový unikát. Ide o jedinú komplexnú expozíciu drotárstva na svete. Pôvodné drotárske múzeum vzniklo v štyridsiatych rokoch na základe prvej drotárskej výstavy na svete. Pri zrode drotárskej výstavy a neskôr aj expozície drotárstva v Považskom múzeu bol Karol Gulej. Za 50 rokov od roku 1940 bolo nazbieraných viac ako 900 kusov exponátov a za posledných 10 rokov intenzívneho pátrania a zbierania okolo 3000 kusov. Zväčša ide o pasce na myši, kuchynské náradie, misky, košíky, ale aj zariadenia pre naftový priemysel či zdravotníctvo. Samozrejme, aj opravený poškodený riad, či "sflekované" hrnce.

Okrem úžitkových predmetov sa návštevníci môžu pokochať dielami, ktoré majú umeleckú hodnotu (napr. rozprávkové postavičky, lietadlá, ozdobné misy). Drotárstvo ako také sa rozvíjalo najmä v 17. storočí a najväčšej sláve sa tešilo v 19. storočí. Za pozornosť určite stojí, že drotári sa na svojich vandrovkách dostali až do Afriky a Austrálie. Po prvej svetovej vojne nastal výrazný útlm. Nič však nie je zabudnuté! Obchody so suvenírmi jasne naznačujú znovuobjavenie tohto remesla.

Prístup a otváracie hodiny

Najjednoduchšie je to mestskou hromadnou dopravou. Od železničnej stanice sú to dve zastávky autobusom linky č. 22 a 30. Prípadne od obchodného domu Tesco, zastávky Hurbanova, autobusmi linky č. 21, 27, 29. Nech zvolíte ktorúkoľvek linku, vystupujete na zastávke na Námestí hrdinov. Z centra mesta k zámku to môže byť pešo asi polhodinu.

Otvorené je denne okrem pondelka od 09.00 do 16.00 hod. Posledný organizovaný vstup je o 15.30 hod. a vstupné pre dospelých je 20 Sk (deti, študenti, dôchodcovia 10 Sk).

ĽUBOŠ VODIČKA,inZine.sk

obsah | kultura - kultúra