Boty, botky, botičky

Boty, botky, botičky! Toľko kurióznych topánok pohromade sa len tak ľahko nevidí. Medzi nimi je aj pánska čižma z roku 1800, vážiaca neuveriteľných 3,75 kg, či dámska črievička, ktorú vyrobil študent zo škrečka. Tá má oči, uši, fúziky i nožičky. Všetky možno vidieť na výstave topánok nazvanej Boty, botky, botičky v Myjavskom múzeu.

"Mapujeme vlastne vývoj obúvania od najstaršieho obdobia dejín po súčasnosť," povedal riaditeľ múzea Rastislav Púdelka. Každá z topánok má svoju históriu, často veľmi kurióznu. Najťažšia čižma slúžila ako ochrana pred chladom pri jazde v poštovom kočiari. "Máme tu aj rituálnu obuv austrálskych domorodcov. Je zhotovená z peria pštrosa a ženských vlasov. Unikát z konca 19. storočia patrí k najvzácnejším predmetom v zbierke," dodal.

Zaujímavosťou je i replika obuvi Otziho, muža mumifikovaného v ľade 5 300 rokov. Dych určite vyrazia aj drobnučké topánočky japonskej gejše, topánky s opätkom v strede, aby žena robila malé krôčiky, či nepohodlné dreváky, ktoré museli nosiť väzni v koncentračnom tábore.

NOVÝ ČAS

obsah | kultura - kultúra