Ve Francii vycházejí Tři mušketýři s ilustracemi Borna

Dumasovi Tři mušketýři jsou druhá slavná kniha, která vychází ve Francii s ilustracemi českého výtvarníka Adolfa Borna. Francouzské nakladatelství Gründ se s ní bude snažit navázat na úspěch La Fontainových Bajek s Bornovými obrázky, které byly v roce 2000 ve Francii jednou z nejprodávanějších knih roku.

"Nabídli mi Tři mušketýry a to bere každý. Je to vlastně literatura mládí všech lidí na celém světě," řekl Born při prezentaci knihy, která se uskutečnila v úterý večer v Českém centru v Paříži. To ve svých prostorech zároveň po tři dny vystavuje originály ilustrací Tří mušketýrů.

Stejně jako v případě La Fontainových bajek vydalo knihu francouzské nakladatelství Gründ ve spolupráci s pražským nakladatelstvím Brio a v grafické úpravě Kláry Istlerové. "Spolupráce s ní při vzniku knížek je výborná," uvedl Born.

Kardinála musí každý poznat

Jestliže La Fontainovy Bajky plně odpovídaly jeho světu zvířat, která vypadají trochu jako lidé, a lidí připomínajících zvířata, při ilustrování Tří mušketýrů se, jak řekl, musel více zahloubat do historických pramenů. "Všichni musejí poznat, že třeba tamto napravo je Richelieu," poznamenal Born.

Třiasedmdesátiletý výtvarník nyní pracuje na ilustracích k Pohádkám bratří Grimmů. "Ty jsou taky bezvadný a tak strašně krutý," řekl se šibalským úsměvem Born.

Podle něj mu podobné projekty zaberou zhruba rok práce, neboť jde zpravidla o 60 až 70 ilustrací. "Ale je to bezvadná práce," zdůraznil nadšený ilustrátor hlavně dětských knížek, který je znám i svými volnými grafikami a animovanými filmy pro děti, především příběhy Macha a Šebestové.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | kultura - kultúra