Konec války připomenou za ČR v Bruselu Bílá s Gottem

Největšími českými hvězdami turné Evropa 60 let bez války se stanou v květnu Lucie Bílá, Karel Gott. Vše odstartuje 2. května v Bruselu. Vedle umělců z ČR vystoupí v rámci programu rovněž celebrity z Ruska, Spojených států. Představení se uskuteční i v několika českých městech, ale také v Moskvě, Varšavě či Košicích.

"Česká vláda zařadila svým usnesením z 9. března toto turné mezi významné body oslav výročí konce války," řekl novinářům Jan Nekola, majitel pořádající agentury Agentura NKL Žofín. Dodal, že přímo nedostane jeho společnost od vlády žádné prostředky.

Příspěvek na pomoc při organizaci koncertů v zahraničí dostanou ale od Černínského paláce česká centra. "Tato částka nepřekročí sedm miliónů korun," řekl Nekola. Celkový rozpočet turné podle něj bude činit asi 30 až 35 miliónů korun.

Záštitu nad akcí převzal například ministr zahraničí Cyril Svoboda, ministr kultury Pavel Dostál, pražský primátor Pavel Bém, americký velvyslanec v Praze William Cabaniss, ruský ministr kultury Alexandr Sokolov či místopředseda Evropského parlamentu Miroslav Ouzký.

Na koncertech vystoupí například soubor písní a tanců ruské armády Alexandrovci, americký armádní soubor The Jazz Ambassadors, Velký orchestr paláce Žofín řízený Františkem Preislerem, Štefan Margita, Marina Vyskvorkina, Kateřina Brožová a australský trumpetista James Morrison.

Po Bruselu budou následovat vystoupení v Košicích, Hradci Králové, Karlových Varech. V pražském paláci Žofín koncertní série pokračuje 18. května, součástí turné bude i o den později koncert v Národním domě na Vinohradech. Koncert se uskuteční také v Českých Budějovicích a českou část turné uzavře o den později vystoupení v Ostravě.

Turné zakončí koncerty 23. května ve Varšavě a 26. května v Moskvě. V posledních dvou městech vystoupí místo Bílé zpěvačka Helena Vondráčková. Na moskevský koncert zvou pořadatelé i ruského prezidenta Vladimira Putina.

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra