Kup si Baťovy cvičky, nebo dostaneš pěstí!

Nejen Jiří Paroubek počítá s mimozemšťany. Premiér s nimi chce podepisovat zákony, Tomáš Baťa je zase chtěl obouvat.

"Až obujeme svět, vyletíme raketou do vesmíru obouvat mimozemšťany. A nejlepší by bylo, kdyby měli čtyři nohy," nechal se slyšet Tomáš Baťa, který se narodil před 130 lety.

U příležitosti jubilea organizuje Nadace Tomáše Bati výstavu reprezentativního výběru reklamních plakátů, které nechal vyrobit k propagaci svých výrobků a své firmy.

Výstava začne 7. dubna v pražském Mánesu. Až do 6. května návštěvníci budou moci shlédnout nejen originály plakátů, ale i reklamní spoty, které se promítaly za první republiky v kinech, nebo ukázky z dokumentů o slavném průmyslníkovi.

K vidění bude i první bota "baťovka" a verpánek po Tomášovi Baťovi. Návštěvníci vstoupí i do pracovny Tomáše Bati, prohlédnou si prostory prodejny z jeho doby a stroje, které první "baťovky" vyráběly.

Tomáš Baťa nechal reklamy, kterými výrobky propagoval, tisknout ve vlastní tiskárně. Firma zbudovala tisíce vlastních reklamních ploch a jen v roce 1932 byl vylepen milion plakátů.

"Dělejte reklamu a reklama udělá vás!" tvrdil Tomáš Baťa, který za nejdůležitější část novin považoval inzertní stránky.

(off), iDNES

obsah | kultura - kultúra