Konečná stanica večer štartuje bratislavský filmový festival

Medzinárodný filmový festival Bratislava začína dnes večer slovenskou premiérou filmu Konečná stanica. Snímka režiséra Jiřího Chlumského vznikla podľa rovnomennej divadelnej predlohy Stanislava Štepku a v hlavných úlohách sa predstaví Anna Šišková a herci z Radošinského naivného divadla.

Maratón 180 filmov sa však pre cinefilov začne dnes už o 12,30. Každý deň bude odpremietaných 16 filmov, prvé projekcie sa začínajú okolo obeda, posledné o 22.00.

Festival zotrval v priestoroch Aupark Palace Cinemas, ktoré mu slúžili aj vlani. Najnovšie správy hovoria, že organizátori neočakávajú prítomnosť hereckých hviezd, zato na festivale privítajú množstvo režisérov a filmových tvorcov. 6. ročník festivalu teda doslova nebude sviatkom tvárí a hviezd, ale sviatkom dobrých filmov.

Určite si nenechajte ujsť lahôdky ako ruský film Naši či Golfovú palicu Kórejčana Kim Ki-duka. Divácky úspešným bude pravdepodobne milostná analýza 5 krát 2 Francoisa Ozona. Jeho film Bazén sa vlani tešil veľkej pozornosti publika. Nový film ponúkne aj švédsky kultový režisér mladých Lukas Moodysoon, ktorý po svojich hitoch Je láska láska a Lilja4ever, prináša najnovší film Diera v mojom srdci. Labužníkov poteší istotne víťaz festivalu v Benátkach film Mikea Leigha Dve tváre Very Drake .

Drvivá väčšina menovaných filmov však bude mať distribučnú premiéru budúci rok, prípadne sa dostane do filmového klubu. Stojí však za to trpezlivo si vyhľadať v podrobnom programe aj filmy, ktoré slovenský divák s najväčšiu pravdepodobnosťou nebude mať možnosť vzhliadnuť v distribúcii. Afgánsky film Zem a Popol Atiqa Ramiho, maďarský film Kontrolór, macedónsky Veľká voda. Program a informácie o filmoch nájdete na stránkach www.iffbratislava.sk. Lístky je možné si zakúpiť každý deň od 15.00 za 99 Sk.

(di)

obsah | kultura - kultúra