Budúci rok bude patriť Bachovmu festivalu

Budúci rok sa bude niesť v znamení 320. výročia narodenia a 255. výročia úmrtia majstra barokového umenia Johanna Sebastiana Bacha, ktorého si Slovensko uctí celoslovenským a celoročným festivalom.

"Podujatiami festivalu chcú organizátori podporiť aj snahy výskumníkov úspešne bojovať s rakovinou, keď časťou finančného príjmu z jednotlivých podujatí prispejú na ciele Nadácie Výskum rakoviny," uviedol organizátor Ján Juráš. Voľný vstup však budú mať Bachovi menovci a nositelia podobných a Bachom začínajúcich mien, ako aj tí, ktorých meno je odvodené od slova potok, čo je preklad Bachovho mena do slovenčiny.

Festivalu Johann Sebastian Bach Slovensko 2005, ktorý potrvá od 1. januára do 31. decembra, bude v Bratislave patriť napríklad Koncertná sieň Bratislavského hradu, Veľký evanjelický kostol, či Hviezdoslavovo námestie.

Vystúpi tam rakúsky organista Johannes Trummer, dirigent a klavirista Peter Breiner, organista Ján V. Michalko, trumpetista Juraj Bartoš, gitarista Matúš Jakabčic s Bachovým Big Bandom, či komorný orchester Cappella Istropolitana a Musica aeterna. V slovenských mestách a dedinách i ďalších krajinách vystúpi počas festivalu 255 organistov.

SME

obsah | kultura - kultúra