Najviac Aurelov pre Richarda Müllera

Slovensko pozná víťazov úplne novej ceny pre najlepších muzikantov a ich počiny. V druhý marcový piatok totiž po prvý raz udelili hudobné ceny Národnej skupiny Medzinárodnej federácie fonografického priemyslu (IFPI SR) s názvom Aurel. Slávnostný večer v bratislavskom Istropolise moderovali Dara Rolinc a Peter Lipa a udeľovali sa na ňom ceny v dvanástich kategóriách. Rozhodovalo o nich 107 hudobných vedcov, producentov, publicistov a redaktorov elektronických médií združených v Akadémii populárnej hudby.

Cenu IFPI SR za najlepší ženský spevácky výkon si prekvapujúco odniesla mladá Prešovčanka Katarína Knechtová, speváčka skupiny Peha. Najlepšou skupinou sa stali rovnako prekvapujúco Free Faces. Najlepším spevákom sa naopak stal "starý matador" Richard Müller. Za pieseň roka vyhlásili skladbu z dielne Richarda Müllera a Ivana Táslera Nahý II. Kontroverzný spevák vyšiel na pódium aj po tretí raz, aby si prevzal Cenu za najlepší album, ktorým sa stalo jeho CD 01. Cenu IFPI SR za najlepší inštrumentálny výkon získal gitarista Juraj Burian. Objavom roka sa stala skupina Seven Days to Winter.

Prvému ročníku cien Aurel nechýbala ani Cena IFPI SR za celoživotný prínos do hudobnej kultúry SR. Jej prvým nositeľom sa stal Jaroslav Filip in memoriam, v mene ktorého cenu prevzal jeho dlhoročný spolupracovník Milan Lasica.

Najlepším obalom zaujalo CD La Belle Epoque skupiny Free Faces, ktoré navrhla Broňa Brtáňová. Ocenenie za najlepší videoklip dostal Vlado Struhár za klip k Müllerovej skladbe Nahý II. Cena za najlepší producentský výkon putovala do rúk Juraja Bartoša za CD Milana Lasicu Ja som optimista. Aj Aurela za najlepší zvukový záznam získal tím okolo Richarda Müllera, konkrétne Ján Došek a Ján Machút za CD 01.

(lw)

obsah | kultura - kultúra