Aurela za celoživotný prínos do hudobnej kultúry získal in memoriam Karol Duchoň

Slovenskej republiky získal in memoriam spevák Karol Duchoň. Cenu prišla prevziať jeho manželka Elena. Duchoň, ktorého volali aj slovenským Tomom Jonesom a prirovnávali ho ku Karlovi Gottovi, sa stal jedným z najvýraznejších slovenských spevákov. Pôvodne sa však mal stať strojárom. Rodák z Galanty šiel totiž študovať do Partizánskeho na strojnícku priemyslovku. Školu ale nedokončil, keďže láska k hudbe bola silnejšia.

V roku 1968 v Zlatých Moravciach si Karol Duchoň a Robo Kazík založili bítovú kapelu The Ice Boys - Ľadoví chlapci. Odvtedy sa naplno začala odvíjať jeho spevácka kariéra. V televíznej hitparáde zabodoval s prevzatou piesňou Sugar Sugar, ktorá sa dostala do povedomia poslucháčov ako Uber pary. Úspechy žal na domácich festivaloch ako Oravské synkopy či Bratislavská lýra. Spolupracoval s Orchestrom Braňa Hronca, neskôr s Orchestrom Juraja Velčovského. V tomto období naspieval duetá s Marcelou Laiferovou. S Dušanom Grúňom, svojím neskorším veľmi dobrým priateľom, naspievali hit Vonia kakao a ich cesty sa na dlhý čas stretli.

Prvá polovica 70. rokov sa v profesionálnom živote Karola Duchoňa niesla aj v znamení spolupráce s Evou Kostolányiovou, s ktorou na Bratislavskej lýre ¤73 získal striebro za pieseň Chvála humoru. O Karolovej stúpajúcej speváckej hviezde svedčil aj fakt, že vydal svoju prvú dlhohrajúcu platňu a získal Zlatú Bratislavskú lýru za pieseň Zem pamätá. Permanentne vystupoval v Nemecku, Sovietskom zväze, Poľsku, Maďarsku, Bulharsku, dokonca na Kube, vo Francúzsku a Japonsku.

Začiatok 80. rokov znamenal v Duchoňovej kariére ústúp do úzadia. Uznávaný spevák, ktorý nemal nijaké hudobné vzdelanie, však postupne prepadal alkoholu. V septembri 1985 ho hospitalizovali v nemocnici. O dva mesiace, deň po svojich meninách, zomrel na cirhózu pečene ako tridsaťpäťročný. Dodnes na Duchoňa spomínajú jeho kolegovia s úctou a poslucháči ostali verní hitom ako Elena, Dievča z Budmeríc, Vzdialená, V dolinách, S úsmevom či Smútok krásnych dievčat.

Jeho známa pieseň V Dolinách sa dokonca vracia aj k mladej generácii. Skupina Desmod ju ako špeciálny bonus totiž v coververzii zaradila na svoj nový album. "Je to melodická a spevavá pieseň. navyše stále aktuálna. Síce sme ju trošku ziinovovali, no dúfame, že by sa Karolovi páčila," vysvetlil spevák Kuly.

TASR

obsah | kultura - kultúra