Na slovenských aukciách lietajú milióny

Milión dvestotisíc za olejomaľbu Benku! Tri a pol milióna korún za obraz van Wijnena! Zdá sa, že bohatí zberatelia umenia nevymreli. Naopak, dražby umeleckých diel sa aj na Slovensku konajú za veľkého záujmu verejnosti. Len počas nedávnej zimnej aukcie sa predali obrazy za takmer 12 miliónov korún!

Kto si v dnešných časoch môže dovoliť vyhadzovať peniaze za obrazy? Podľa slov Jána Ábelovského z aukčnej spoločnosti SOGA, ktorá v súčasnosti ako jediná organizuje verejné dražby umenia, sa ich zákazníci rozdeľujú zhruba na tri skupiny. "Prvou sú zberatelia, ktorí zbierajú obrazy ešte od čias socializmu. Na aukciách ich býva okolo 5 až 10. Majú obmedzené finančné možnosti a svoju zbierku skôr obmieňajú - to, čo už majú dlhšie, predajú a niečo nové si za to kúpia.

Druhou skupinou sú ľudia, ktorí zistili, že investovať do umenia sa oplatí," tvrdí Ábelovský a dodáva, že vložiť prostriedky do umenia je dnes približne rovnako výhodné, ako kúpiť nehnuteľnosť.

"Početnou skupinou sú tí, ktorí zbieranie umenia berú ako vec sebarealizácie. Zbierať umenie je pre nich súčasťou imidžu. Pochádzajú z vrstvy stredných podnikateľov, ale časom sa niektorí z nich vypracovali na slušných znalcov umenia," približuje Ábelovský tretiu skupinu zberateľov.

Za príkladmi netreba chodiť ďaleko - napríklad predseda ANO Pavol Rusko pred časom vydražil obraz Matina Benku za 500-tisíc korún a ako vášnivý zberateľ, ktorý bol schopný za obrazy zaplatiť nekresťanské sumy, bol známy aj Alexander Rezeš. Mediálne známi zberatelia sa však na dražbách väčšinou zúčastňujú pomocou tretej osoby, ktorej dávajú mobilom pokyny, koľko sú ochotní za jednotlivé obrazy zaplatiť. Dôvod? Obava zo zlodejov.

Aukcie nie sú len pre vyvolených milionárov - zúčastniť sa na nich môže hocikto. Stačí mať 500 korún na návratnú zálohu, vyzdvihnúť si dražobné číslo, mať aký-taký prehľad a, samozrejme, peniaze na konte. Skrášlenie stien vašej obývačky "originálom" by vás mohlo pri troche šťastia vyjsť už od 2000 Sk. A keď budete mať šťastnú ruku, tak časom obraz nadobudne niekoľkonásobok pôvodnej ceny.

MONIKA HULJAKOVÁ

obsah | kultura - kultúra