Anifest nabídne šest set filmů z celého světa

Festival animovaných filmů Anifest, který se počtvrté koná v Třeboni, začne ve čtvrtek a skončí 11. května. Nabídne návštěvníkům více jak 35 hodin animace promítané v Třeboni v místním kině i pod širou oblohou na náměstí. V soutěži se objeví 250 snímků, v doprovodných sekcích jich bude dalších 350.

Celkem se na festivalu předvedou tvůrci ze 39 zemí, akredituje se 59 zahraničních filmařů. Raritou je film kolumbijského filmaře Davida Castrilóna, jehož přijetí do třeboňské soutěže vzbudilo velký zájem kolumbijských sdělovacích prostředků i televize. Anifest je údajně jednoznačně nejpopulárnější podobný festival v této jihoamerické zemi.

Na domácí půdě bude Anifest usilovat o českého diváka především sekcí věnované 40 letům večerníčků, denně bude promítnuto až 5 hodin pohádek. Další lákadlo budou představovat americké animované velkofilmy, jako například Úžasňákovi, Příšerky s r.o. nebo Stvoření světa.

"Letos máme filmů ještě více než v předchozích ročnících. Zaznamenali jsme velký zájem hlavně o dětské projekce, rozšířili jsme tedy na poslední chvíli program o dalších 6 hodin snímků," doplňuje Slavík.

Nová cena a sekce dětských animátorů

Na čtvrtém Anifestu také bude poprvé udělena evropská cena Jameson Short Film Award, kterou speciální porota ocení nejlepší domácí animovaný film z padesáti přihlášených. Její držitel si potom odveze domů šek na 6 tisíc euro. Novinkou letošní Třeboně je sekce věnovaná autorům animovaných filmů, kterým je pod patnáct let. "Byli jsme překvapeni zájmem, s jakým jsme se setkali. Přišly nám snímky dětí z celého světa," doplňuje Slavík. Možnost natočit si vlastní film budou mít děti i na festivalu - návštěvníci se totiž mohou přihlásit do workshopu.

Anifest ale není festivalem pouze pro děti, upozorňují jednohlasně organizátoři. "V Evropě existuje asi dvanáct podobně velkých přehlídek," říká animátor Jiří Barta, který letos zasedne v porotě. "Takové setkání je pro nás příležitostí, že se jednou za rok sejdeme a můžeme se zároveň informovat, kam se ubírá animace," dodává Barta. Slavný český autor ale připomíná, že festival může pomoci české tvorbě, pokud je filmař dobrý obchodník, ale nic není samozřejmé. "Můžete tu získat spíše kontakty, udělat první krok k nějaké další spolupráci a pozdější realizaci. Ale že by odsud člověk odešel s kufříkem peněz, to se nestává," vysvětluje s úsměvem.

Hlavní hvězdy

Hlavními hvězdami festivalu bude americký filmař Bill Plympton, který byl dvakrát nominován na Oscara, nebo kanadský autor filmové hudby Normand Roger. Letoší program přinese také obsáhlou retrospektivu frankofonní Třeboňská přehlídka odstartuje příští čtvrtek s rozpočtem 12 miliónů korun, který je podle slov jejího ředitele Petra Slavíka hraniční. "S menšími prostředky už nemá cenu nějaký festival pořádat," prohlásil před novináři. Za tyto peníze, z nichž 5 miliónů tvoří dotace ministerstva kultury, festival slibuje návštěvníkům více jak 35 hodin animace promítané v Třeboni, v místním kině i pod širou oblohou na náměstí. V soutěži se objeví 250 snímků, v doprovodných sekcích jich bude dalších 350.

MICHAL PROCHÁZKA, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra