Sto rokov svetovej kinematografie v Bratislave

Výstavu Svet hviezd a ilúzií - Sto rokov svetovej kinematografie otvoria dnes o 17.00 h v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy.

Najstaršími exponátmi budú unikátne litografie z rokov 1896 - 1897. Prvá z nich propaguje prevratný francúzsky vynález bratov Lumiérovcov kinematograf, druhá je vrcholným dielom Alfonsa Muchu a ponúka film ako novú ľudovú zábavu. Najvzácnejším exponátom výstavy bude americký plagát King Kong z roku 1933, ktorého rovnaká verzia bola vydražená v newyorskej Sotheby za neuveriteľných šesťdesiattisíc amerických dolárov.

Nebudú chýbať ani plagáty na československé oscarové filmy: Obchod na korze (1965), Ostro sledované vlaky (1966) a českého Kolju z roku 1996 režiséra Jana Svěráka.

Úspešná cesta výstavy filmových plagátov sa začala v roku 2002 v Brne. V Bratislave bude jubilejná desiata výstava súboru, ale rozsahom druhá najväčšia s dvestošesťdesiatimi exponátmi. Mnohé z nich budú mať svoju premiérovú prezentáciu. Výstava sa koná pod záštitou Juraja Kukuru a potrvá do 20. marca.

SME

obsah | kultura - kultúra