Zemřel nejstarší muž Česka

Nejstarší muž ČR Vojtěch Dvorský ze Štarnova, vesnice poblíž Šternberka na Olomoucku, v neděli ráno zemřel. Ve středu 16. listopadu by oslavil 106. narozeniny. Právu to v pondělí potvrdila starostka Štarnova Daniela Dvorská.

Štarnovští radní chtěli již 5. listopadu popřát svému jubilantovi na obecním úřadě. Tomu se však téhož dne ráno udělalo nevolno a upadl na zem. "Všechny nás to překvapilo, protože ještě den předtím byl sám na procházce. Od té doby ležel doma v posteli a tak, jako celý život, odmítal návštěvu lékaře. Chystali jsme se jej navštívit ve středu, ale bohužel se již svých narozenin nedožil," uvedla Dvorská.

"Člověk se musí snažit být i ve vysokém věku aktivní. Jinak by to s ním mohlo být zlé," prozradil letos v březnu senior své krédo. Nejstarší Čech byl patriotem. Narodil se ve Štarnově a se svým synem až do své smrti bydlel v bývalém statku na okraji obce, který dříve patřil jeho otci.

Prací získal tuhý kořínek

"Nejprve u něj pracoval na poli, když statek sám převzal, živil se jako soukromý zemědělec. Později dělal agronoma v zemědělském družstvu, ještě když odešel do důchodu, tak v něm šest let vypomáhal ve stolařské dílně," řekl v březnu třiasedmdesátiletý syn nejstaršího seniora v ČR. "Na poli byla dřina. Jak to u sedláků bývalo. Práce od večera do rána. Člověk však při ní získá tuhý kořínek," dodal tehdy stařík.

Na delší dobu opouštěl Vojtěch Dvorský svou rodnou ves jen málokdy. Zřejmě nejdéle byl mimo jako mladík, když v sedmnácti narukoval. První světová válka byla ve své polovině a Vojtěch Dvorský musel bojovat v Itálii, a to i na Piavě.

Století v ČR:

V Česku nyní žije 354 stoletých lidí, z toho 62 mužů a 292 žen. Nejstarším člověkem v zemi je žena, která letos oslavila už 108. narozeniny. Nejvíce stoletých osob žije v Praze. Nyní jich v hlavním městě bydlí 54, z toho osm mužů a 46 žen.

MILOSLAV HRADIL

obsah | Česká republika