Čeští vědci tvoří zbraň proti zlodějům. Poznají je podle chůze

Tým českých vědců vyvíjí novou zbraň proti zlodějům, kteří by v budoucnu mohli být identifikováni nejen pomocí otisků prstů, hlasu nebo DNA, ale i na základě pohybu.

Podle odborníků má totiž každý člověk svůj charakteristický styl chůze, takže při identifikaci pachatele pomocí záběrů průmyslových kamer nemusí být zloději ani vidět do tváře. Nenechavce usvědčí jeho kroky.

"Každý člověk se pohybuje svým individuálním způsobem. Známou osobu člověk dokáže rozpoznat podle chůze již na dálku. A právě toto je předmětem našeho vědeckého zkoumání," řekl vedoucí vědeckého týmu Jiří Straus. Odborníci se nyní snaží najít části těla, které se pohybují stále stejně, avšak u každého člověka odlišně. Jednou z takových částí těla je například vnější okraj ucha, který se pohybuje stejně jako těžiště celého těla.

Pachatelé často podle Strause nejdříve prozkoumají místo přepadení či krádeže předem, aby znali přesné rozmístění průmyslových kamer a nemohli tak být identifikováni. Pokud se nová metoda osvědčí, už jim skrývání obličeje před objektivy kamer nepomůže.

"My si na základě záznamu můžeme podle pohybového chování osobu identifikovat přesto, že nevidíme její obličej. Sledujeme, jak se pohybuje například ramenní kloub nebo horní okraj hlavy. To vše opisuje nějakou křivku, která je pro každého člověka individuální," uvedl.

Podle Věry Dvořákové z bezpečnostní služby ABL, která se na projektu podílí, výzkum probíhá již třetím rokem a ukončen by měl být v roce 2008. "Dosavadní poznatky výzkumu se již využily pro identifikaci osob u některých případů. Například pachatel, který přepadl benzinovou pumpu, byl na základě poznatků tohoto výzkumu odsouzen na tři roky nepodmíněně," řekla Dvořáková.

Celý systém tak může doplňovat další bezpečnostní prvky založené na bázi bimetrie. Vedle stále populárnějšího skenu sítnice lidského oka to může být i systém na rozpoznávání obličeje či porovnávání 3D snímku hlavy. Mezi další prvky, které se v bimetrii používají patří například geometrie ruky, otisk prstu, tvar ucha, dlaň nebo tělesný pach.

Mobil hlídá styl chůze

Na chůzi majitele budeou možná zanedlouho reagovat i mobilní telefony. Finský vědec vynalezl velmi nápaditý způsob, jak ztížit krádeže mobilních telefonů a notebooků. Vše je založeno na detekci stylu chůze majitele. Jakmile s přístrojem odchází nebo utíká zloděj, zařízení změnu rozpozná a spustí alarm.

ČTK , ROMAN VŠETEČKA

obsah | Česká republika