Zeman vysvětloval, EU je spokojená

Premiér Miloš Zeman pobouřil otištěným obsahem svého rozhovoru, který poskytl v Izraeli deníku Haarec, kde koho. Na jeho údajné výroky, kterými přirovnal Arafata k Hitlerovi a doporučil Izraelcům, aby Palestince, pokud nepřistoupí na jejich požadavky, odsunuli, ostře reagují nejen domácí politikové v čele s prezidentem Havlem, ale i představitelé jiných států a Evropské unie. Zeman tvrdí, že jeho výroky částečně zkreslili izraelští novináři a že část viny nese jeho neobratná angličtina.

Zemanovo vysvětlení

Zeman už v pondělí večer zpochybnil podobu rozhovoru pro izraelský Haarec, která vyvolala bouři nevole mezi Palestinci, v Bruselu, Německu, Rakousku i mezi českou opozicí. Deník si však za otištěným textem stojí. Zeman tvrdí, že jeho výroky částečně zkreslili izraelští novináři, část viny nese i on sám svou neobratnou angličtinou a některými zavádějícími výrazy.

Premiér se v úterý vyhnul přímé odpovědi na dotaz novináře z BBC, která má k dispozici nahrávku izraelské televize se záznamem interview. "Já jsem neviděl televizní rozhovor, a proto se zásadně nevyjadřuji k něčemu, co jsem neviděl," reagoval.

"Na rozdíl od jiných mých výroků, za kterými si stojím, například o Jörgu Haiderovi a dalších, tak tady prostě došlo k neobratné angličtině," řekl Zeman. Pouhá záměna tečky a čárky podle něj způsobila celý problém. Haarec podle Zemana nesprávně interpretoval i jeho paralelu nynější krize na Blízkém východě a postavení německé menšiny v předválečném Československu. "Chtěl bych zdůraznit, že jsem nikdy nesrovnal Arafata s Hitlerem. Na otázku po možnosti takového srovnání jsem odpověděl: 'Samozřejmě není mou povinností hodnotit Arafata'. Publikovaný text odpovědi však zněl: 'Samozřejmě. Není mou povinností hodnotit Arafata'," stojí v prohlášení.

Zeman i ministr zahraničí Jan Kavan na rostoucí kritiku mezinárodní veřejnosti reagovali prohlášením, že Česká republika podporuje mírové řešení konfliktu na Blízkém východě a je nekompromisní k terorismu i k těm, kteří jej podporují. Za předpoklad trvalého řešení krize považují zastavení násilí a dialog všech zúčastněných stran.

Egypt žádá Zemana o odklad návštěvy

Egyptský ministr zahraničí Ahmad Máhir požádal o odklad Zemanovy návštěvy v Káhiře. Jeho návštěva v Egyptě byla plánována na 28. února a její součástí má být i návštěvu Tuniska.

"Kvůli našim závazkům jsme požádali předsedu české vlády, aby svou návštěvu v Egyptě odložil," prohlásil podle agentury AFP šéf egyptské diplomacie bez dalších upřesnění.

Představitel egyptského ministerstva zahraničí, který nechtěl být jmenován, upřesnil, že žádost o odklad návštěvy je výrazem protestu proti výrokům Miloše Zemana v Izraeli. Prohlášení egyptského ministerstva zahraničí bylo podle AFP zveřejněno předtím, než český premiér v Praze zveřejnil oficiální dementi v této záležitosti.

Havlovi se nelíbí Zemanovy výroky

Prezident Václav Havel je hluboce znepokojen výroky, které pronesl v Izraeli na adresu palestinského předáka Jásira Arafata premiér Miloš Zeman. Taková prohlášení mohou podle prezidenta jen zvýšit napětí na Blízkém východě. "Je nepřípustné vytrhávat z kontextu rozdílné historické zkušenosti a uplatňovat princip kolektivní viny," tlumočil prezidentův názor jeho mluvčí Ladislav Špaček.

Výroky českého premiéra už vyvolaly ostrou reakci Evropské unie. Prezident v té souvislosti zdůraznil, že česká zahraniční politika prosazuje obnovení mírového procesu na Blízkém východě v souladu se společnou zahraniční a bezpečnostní politikou EU.

Verheugen se Zemanem nesouhlasí

"Samozřejmě zásadně nesouhlasíme s těmito výroky. Takový jazyk neočekáváme od budoucího členského státu," prohlásil jménem komisaře Güntera Verheugena jeho mluvčí Jean-Christophe Filori.

"Chci připomenout, že Česká republika se uzavřením kapitoly společná zahraniční a bezpečnostní politika zavázala podporovat zahraniční politiku EU, včetně jejího postoje k situaci na Blízkém východě. Takováto prohlášení nelze považovat za zvlášť přínosná pro úsilí EU v této oblasti," dodal.

Klaus: Výroky jsou šílené

Za šílené a absurdní označil Zemanovy výroky předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus. Zdůraznil, že Zeman svým chováním neuvěřitelně poškozuje Českou republiku.

"Přežili jsme věty, že bude vázat legitimace členů sociální demokracie do kůže lidí z ODS. Přežili jsme celá tato slova, ale ukazuje se, že on najednou před koncem své kariéry předsedy vlády si troufá říkat takové věci ve světě a tam to naráží na něco, na co to mělo dávno narážet i u nás," řekl Klaus.

"Jestli si Miloš Zeman myslí, že tím získává nějaké promile hlasů na okraji politického spektra, na kterém se nachází, a jestli to dělá jako volební silácká gesta, tak je to takové poškozování České republiky, jaké nemá obdoby," soudí Klaus.

Opozice radí: už necestovat

Tvrdými slovy nešetřila celá česká opozice - Zemanovo vyjádření označila za skandální, nehorázná a poškozující zájmy země. Opoziční politici navrhují, aby premiér až do konce volebního období raději do zahraničí necestoval.

Fischer přijede

Středeční návštěva německého ministra zahraničí Joschky Fischera v Praze se uskuteční bez ohledu na napjatou atmosféru. Místo běžného programu však čeká politiky sousedních zemí diskuse o napětí a nedorozumění, které v česko-německých vztazích způsobily Zemanovy výroky o sudetských Němcích.

Šéfredaktor pražského listu Prager Zeitung Uwe Müller soudí, že Fischer bude v Praze jednat hlavně o vstupu ČR do Evropské unie, například o otázce volného pohybu pracovních sil. "Aktuální výroky pana Zemana nicméně nezůstanou nepovšimnuty," řekl.

Zeman tedy zřejmě bude muset šéfovi německé diplomacie osobně vysvětlit, zda skutečně srovnal palestinského vůdce Jásira Arafata s Adolfem Hitlerem a zda připustil odsun Palestinců, nepřijmou-li izraelské mírové požadavky. Zeman vyvolal česko-německou diplomatickou roztržku už před časem, když označil sudetské Němce za zrádce a Hitlerovu pátou kolonu a obvinil je z podílu na rozpadu předválečného Československa.

Francie: Slova jsou neodpovědná

Francouzská vláda považuje Zemanovy výroky za naprosto neodpovědné. V Paříži to uvedl zástupce mluvčího francouzského ministerstva zahraničí Bernard Valéro.

Odborníci čekají negativní reakce Arabů

Odborníci na oblast Blízkého východu očekávají vlnu negativních reakcí arabských zemí. Podle Jaroslava Bureše z Ústavu mezinárodních vztahů by se Česká republika měla dokonce od premiérových slov distancovat, protože by mohly vážně ohrozit obchodní vztahy s arabským světem. Rudolf Veselý z Ústavu Blízkého východu a Afriky Univerzity Karlovy ale podobné komplikace nepředpokládá.

"Arabové berou podobné výroky dost vážně a budou chtít zřejmě nějaké vysvětlení," soudí Bureš. "Chtělo by to nějaké dementi," dodává. "Já osobně to považuji za veliké faux pas, ať už politické, tak lidské," hodnotí premiérovu kritiku Veselý.

Zatímco Veselý se neobává negativního dopadu na obchodní styky České republiky a arabských zemí, Bureš je o něm jednoznačně přesvědčen. "V arabských zemích stát dost ovlivňuje i ekonomické zakázky; pokud by se konal nějaký tendr, nemuseli bychom v něm dostat přednost," uvažuje. Podle Veselého kvetl obchodní život křesťanů a Arabů i za křižáckých válek, a není tudíž důvod se obávat nějakého rizika. "Obchodní zájmy jsou něco jiného," uvedl.

Oba experti se však shodují v tom, že premiérova přirovnání odporují skutečnosti. "Já mám dojem, že některé věci nezná," míní Bureš. "Tam jsou dvě naprosto odlišné koncepce na vytvoření státu. Palestinská samospráva a na druhé straně islamisté z Džihádu," vysvětlil Arafatovu pozici. Dodal zároveň, že právo Palestiny na vytvoření samostatného státu respektují kromě Evropské unie již také USA. "Neví se zatím, v jakých hranicích by se měl vytvořit, ale již o tom není pochyb," doplňuje.

Aféra prý polevuje

Podle jiných zdrojů se však bouře kolem Zemanových výroků zřejmě pomalu uklidňuje. ČTK to telefonicky sdělil vedoucí českého styčného úřadu v Ramalláhu Radim Pecl.

Vše se nyní prý točí kolem interpretace Zemanových slov a představitelé palestinské samosprávy by se po pondělní ostré reakci měli na věc dívat střízlivěji. Pecl upozornil, že izraelsko-palestinský konflikt není jen o ozbrojených střetech, ale i o mediálním, ne-li přímo propagandistickém boji sdělovacích prostředků na obou stranách. Izraelští a palestinští novináři jsou tudíž náchylní snaze nějak poškodit druhou stranu.

V případě odpovědi Zemana listu Haarec na otázku, zda srovnává Arafata s Hitlerem, tak mohlo jít spíše o "přání otce myšlenky" autora článku, říká Pecl. Pecl byl ve středu pozván na palestinské ministerstvo zahraničí ke konzultaci.

iDnes

obsah | Česká republika