Miloš Zeman: ČR zavazuje k rozhodnosti historie

Premiér Miloš Zeman přednesl 2. října večer zásadní televizní a rozhlasový projev k národu. Oznámil, že v nejbližších dnech, možná dokonce hodinách budou zahájeny operace v rámci celosvětového boje proti mezinárodnímu terorismu. Zeman za Českou republiku spojencům nabídl vyslání polních nemocnic, protichemických jednotek a 6. brigády speciálních sil. Jeden z nejdůležitějších projevů v dějinách ČR otiskujeme v plném znění:

Dobrý večer.

Dnes ráno jsem obdržel informace nasvědčující tomu, že v nejbližších dnech, možná dokonce v nejbližších hodinách, dojde k zahájení operace celosvětového boje proti terorismu. Považuji proto za svoji samozřejmou povinnost před vás předstoupit a seznámit vás se stanoviskem vlády České republiky k současné politické situaci.

Nejpozději po 11. září se náš svět rozdělil na dva světy. Na svět lidí, kteří vyznávají hodnoty individuální svobody, úcty k lidskému životu a úcty k toleranci a na svět lidí, kteří vyznávají nenávist, pohrdání lidským životem a fanatickou podporu nejrůznějších náboženství nebo ideologií, s touhou vyhladit nevěřící.

Česká republika se musí rozhodnout na které straně bude stát. A musí se rozhodovat nikoliv jenom slovy, ale především činy. A musí přitom vycházet ze svých historických zkušeností, které dokazují, že ustupovat teroristickému agresorovi se nevyplácí.

Kdyby byl Adolf Hitler napaden v roce 1936, kdy obsazoval Porýní, byl by pravděpodobně konflikt krátký. Kdyby nedošlo k mnichovské dohodě v roce 1938, byla by těžká evropská válka. Ale počet obětí a ztrát by byl nižší, než v roce 1939, kdy začala druhá světová válka.

Proto je vláda České republiky připravena poskytnout, nikoliv pouze slovy, ale činy, účinnou pomoc svým spojencům. A to ve svém vlastním zájmu a v rámci vlastních sil a vlastních možností. Konkrétně se jedná o nabídku vyslání polních nemocnic, protichemických jednotek a 6. brigády speciálních jednotek, které mimochodem zvítězily v soutěži NATO o nejvyšší výkonnost těchto speciálních jednotek, a které pozítří s ministrem obrany v Kyjově navštívím.

Jsem si vědom toho, že to rozhodnutí vyvolá u určité části naší veřejnosti odpor, vyvolá odpor u pravicových extremistů, kteří bin Ládina považují za svého hrdinu, vyvolá odpor u levicových extremistů, kteří sice litují civilní oběti teroristických útoků, ale říkají nám, že s teroristy se má vyjednávat.

S teroristy se nevyjednává, s teroristy se bojuje! A bojuje se i s jejich ochránci.

Vláda České republiky není vláda extremistů. Není vládou zbabělců a v nastalých, těžkých, dlouhých chvílích se jí nebudou třást kolena.

Děkuji za pozornost.

Celá česká politická scéna reagovala konsenzuálně. Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus ocenil, že z projevu jasně vyplývá ochota vlády dostát bez jakýchkoli výhrad spojeneckým závazkům ČR, které plynou z členství země v NATO. Předseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) podotkl, že nejde jen o stanovisko kabinetu. "Na tom, že Česká republika je připravena vyhovět požadavkům spojenců jsme se shodli na posledním jednání Bezpečnostní rady státu. Premiér tudíž nehovořil jen za vládu."
(r)

obsah | Česká republika