Ředitel Novy senátorem?

Ředitel Novy Vladimír Železný se rozhodl naplno vstoupit do politiky. Na podzim bude na Znojemsku jako nezávislý kandidát usilovat o křeslo v Senátu. "Pan doktor Železný kandiduje jako ředitel Novy," řekl Železného mluvčí Martin Chalupský. "Má ke Znojemsku vřelý citový vztah a chce tomuto regionu pomoci." Železný, který často vystupuje jako znalec vína, ještě před několika lety v jihomoravském Mikulově spoluvlastnil hotel a vinařství. V poslední době ve svém pořadu Volejte řediteli i v několika rozhovorech prohlašoval, že je třeba chránit moravské vinaře před dotovanou konkurencí z Evropské unie. Mluvčí Chalupský včera ještě nechtěl odpovědět na otázku, zda Železný v případě úspěchu odejde z pozice ředitele nejsledovanější televize. "Samozřejmě nebude využívat Novu ve své kampani," tvrdí Chalupský. Železného sobotní pořad se však bude vysílat dál. Železnému by případné zvolení ovšem zřejmě nijak nepomohlo v jeho dvou trestních stíháních. Senátoři mají sice imunitu, na Železného případ by se však zřejmě nevztahovala. "Imunita může nanejvýš zabránit tomu, aby stíhání bylo zahájeno. Nemůže je však zastavit, pokud už běží," říká advokát Tomáš Sokol.

Znojemsko letos na podzim zažije pikantní senátní kampaň. V okrese, kde při posledních volbách do sněmovny nejlépe uspěli komunisté, se bude o start své politické kariéry ucházet muž, který sám sebe dával často za příklad úspěšnosti českého kapitalismu.

Z televize na vinice

Znamená to, že zdánlivě nezničitelný tvůrce Novy Vladimír Železný, který nedávno přežil další pokus o své odvolání, definitivně opouští televizní byznys? "Jsme teprve na začátku, je předčasné o tom uvažovat," odpovídá ředitelův mluvčí Martin Chalupský. "Známe ale z praxe třeba příklad senátora Fischera, který podnikal i během svého mandátu." Jenže o svém dalším působení v Nově už Železný nebude rozhodovat sám. V televizi mu nepatří žádný podíl, je pouhým zaměstnancem. Skupina PPF, která nedávno do Novy vstoupila, nad Železného politickou kariérou zjevně nijak nejásá. "Je to jeho svobodné rozhodnutí, pokud by to ovšem mělo mít nějaký vliv na televizi, zvážíme jeho další působení v televizi," řekl včera mediální zástupce PPF Martin Švehla. Známé prozatím není, jak hodlá Železný svou volební kampaň financovat: "Jistě to bude z vlastních zdrojů a také pomohou přátelé a obchodní kolegové, na podrobnosti je ale ještě brzy," říká mluvčí Chalupský. Železný svou kandidaturu oznámil až v poslední možný den - svou pozici si však budoval již delší čas. V Denících Bohemia například toto pondělí prohlásil: "Vstup do EU nesmí sloužit k likvidaci našeho zemědělství a vinařství. Není možné, aby pár set metrů od Mikulova nebo od Znojma byla ve stejné unii bez celní ochrany náhle dotace, kterou dostává vinař, čtyřikrát větší na rakouské straně. Ale ještě je čas to změnit." Ve Znojmě má Železný slušnou šanci na úspěch: kandidují zde vesměs nepříliš známé osobnosti. Hlavním protikandidátem se může stát dosavadní senátor, lidovec Milan Špaček: "Když jsem se to dopoledne dozvěděl, přemýšlel jsem, zda to vzdát, ale pak jsem si řekl, že je potřeba bojovat," řekl Špaček. Jeho souboj se Železným je zajímavý i tím, že Špaček jako jeden ze tří senátorů někdejší Čtyřkoalice pomohl před rokem prosadit zákon prodlužující licenci Novy až do roku 2017 - Čtyřkoalice byla přitom tehdy proti zákonu. "Už to dnes nechci komentovat," říká Špaček.

Kdo další

Včera vypršel politickým stranám termín, do kterého mohly odevzdat úřadům své kandidátky. Na nich se objevilo hned několik známých jmen. Na Praze 5 bude kandidovat šéf českého fotbalu Jan Obst (ČSSD), v Praze 1 "studentský vůdce" Martin Mejstřík (Cesta změny). Současný senátor za ODA Michael Žantovský včera oznámil, že už kandidovat nebude.
JAN KUBITA, JINDŘICH ŠÍDLO, ANDREA PAVELKOVÁ, MF Dnes

obsah | Česká republika