Pilotka z Brna chce obletět svět v kluzáku

Brněnská pilotka Hana Zejdová chce překonat legendárního dobrodruha Steva Fossetta. Hodlá obletět svět v bezmotorovém kluzáku. Oblet zeměkoule v letadle bez motoru by znamenal světové prvenství. Výroba stroje už se připravuje, chystá jej Letecká asociace vrcholového sportu v Brně.

"Kluzák bude muset letět až v třicetikilometrové výšce, tedy mnohem výše, než létají dopravní letadla, a využít takzvané dlouhé vlny," řekl šéf letecké asociace Vladislav Zejda.

Pilotovat bude jeho dcera, světová rekordmanka v bezmotorovém létání Hana Zejdová. Podle expertů bude let trvat pět či šest dnů.

Přípravy budou trvat několik let. Projekt vyjde zhruba na miliardu korun a letci sázejí hlavně na sponzory. Dvousettisícový příspěvek dostali minulý týden od Jihomoravského kraje.

Cesta kolem světa v kluzáku za pět dní

Třiačtyřicetiletá Hana Zejdová více než padesátkrát překonala světový rekord. Teď chce brněnská pilotka kluzáků pokořit další hranici lidských možností. "Nebude to poprvé, co půjdu do něčeho, co nikdo předtím nezkusil," říká Zejdová.

"Cesta by měla trvat pět šest dnů a pro případ nouze bude mít letadlo záložní proudový motor. V kabině bychom měly být dvě, abychom se mohly střídat," uvedla Zejdová. Jméno partnerky však neprozradila. Kluzák poletí ve stratosféře ve výšce pětadvacet až třicet kilometrů. Podle otce rekordmanky a šéfa projektu Zejdy se let musí načasovat na podzim, aby pilotka mohla využít rychlého proudění a určitých meteorologických podmínek.

"Přiklonili jsme se k severní trase kolem obratníku Raka, která vede převážně přes pevninu. Právě při přeletu pohoří totiž vzniká ono příznivé dlouhé vlnění, které nejenže udrží letadlo ve vzduchu, ale dostane ho do výšky," vysvětlil Zejda.

Také on patří ke známým plachtařům, v polovině sedmdesátých let minulého století létal v upraveném větroni až do jedenáctikilometrových výšek.

Na projektu spolupracuje NASA

Jak bude kluzák vypadat, nechtěl Zejda ani jeho dcera dopředu prozradit. Stroj však má představovat špičku v moderní letecké technice.

Zejda tvrdí, že na projektu spolupracují i odborníci z americké Národní agentury pro letectví a vesmír (NASA). Spojené státy budou zřejmě i místem startu.

Zejdovi přiznávají, že projekt může přijít na miliardu korun. Měl by se uskutečnit do několika let. "Sním o tom už dlouho. O podobnou věc usilují ve světě i další týmy. Ty mají ovšem značně jednodušší situaci v tom, jak získat peníze," poznamenala Zejdová, která oceňuje, že nad projektem převzal záštitu jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Kraj na projekt schválil příspěvek 200 tisíc korun.

"Chápeme to jako první krok. Jméno Zejdová je zárukou profesionality. Prvenství se nemusí rodit pouze ve světě a takový přelet by určitě prospěl propagaci kraje," řekl Juránek.

IVANA KARÁSKOVÁ, MF DNES

obsah | Česká republika