ČR vyváží zbraně i do zemí porušujících lidská práva

Zbraně a vojenský materiál jsou prý z České republiky vyváženy i do zemí, v nichž jsou porušována lidská práva. Existuje tak údajně riziko jejich možného zneužití. Tvrdí to zástupci organizací na ochranu lidských práv, kteří se dnes na ministerstvu zahraničí společně s novináři seznamovali se zprávou o kontrole obchodu s vojenským materiálem v ČR za rok 2003.

"U některých zemí (zmíněných v dokumentu)... vidíme porušení kodexu EU pro vývoz zbraní, a to konkrétně kritéria číslo dvě, které se zabývá dodržováním lidských práv v dané zemi," řekla Barbora Pěchotová z organizace Transparency International. Jako příklad uvedla Kolumbii, Indonésii, Srí Lanku či Gruzii. Podle ní lze tyto země z pohledu ochrany lidských práv považovat za "problematické", ale z Česka se tam vojenský materiál přesto vyváží.

Náměstek ministra zahraničí Jana Winkler však zdůraznil, že při přidělování licencí na obchod se zbraněmi se vždy zvažuje i možnost jejich případného zneužití. Analyzují se podle něj bezpečnostní podmínky v dané zemi, pečlivě se prověřují příjemci zbraní i ti, kteří jim je prodávají; do prověrek se zapojují i informační služby.

Pomoc v boji s narkomafií

Petr Vítek z Amnesty International vyzdvihl příklad Kolumbie, které chce ČR podle nedávných vyjádření šéfa diplomacie Cyrila Svobody pomoci v boji s narkomafií a povstalci mimo jiné tím, že jí pomůže vyzbrojit bezpečnostní složky. V Kolumbii ale podle Vítka existuje "vysoká pravděpodobnost, že (zbraně) budou předány nebo že je využijí polovojenské jednotky, které jsou prokazatelně navázány na armádu". Podle něj nejsou dostatečné záruky, že zbraně se nedostanou do rukou těchto složek, které se podílejí na porušování lidských práv.

"U některých zemí, které mají nálepku pochybností například proto, že se tam odehrává vnitřní konflikt, se snažíme rozlišovat, kdo je příjemcem," uvedl Winkler. Do některých států, v nichž jsou porušována lidská práva, proto státy EU podle něj vyvážejí jen určité typy zbraní či materiál pro omezené skupiny příjemců.

Až do roku 1998 Česká republika více vojenského materiálu vyvážela, než kupovala. Od roku 1999 je však poměr obrácený. Loni Česko v zahraničí prodalo zbrojní produkty za 82,9 milionu eur (zhruba 2,5 miliardy korun). Převažovaly lehké ruční zbraně, o které byl zájem například v Bulharsku, Indonésii, v arabských zemích či v Latinské Americe.

Od vzniku ČR také vzrostl dovoz zahraničního vojenského materiálu do země a to téměř čtyřikrát. Zatímco v roce 1993 Česko dovezlo zbraně a zbrojní systémy za 37 milionů eur (zhruba 1,1 miliardy korun), loni se dovoz pohyboval již přes 120 milionů eur (zhruba 3,7 miliardy korun).

LIDOVKY

obsah | Česká republika