Nová Sněmovna zasedne poprvé příští pátek

Prezident Václav Klaus už svolal první zasedání nové Sněmovny. Ústava mu přitom dává na tento krok 30 dnů. Termín stanovil na pátek 16. června. Zasedání ale ještě neznamená ustavující schůzi. Tu svolá končící předseda Sněmovny Zaorálek a teprve po ní bude muset Paroubkův kabinet podat demisi.

Pracovat ale může až do jmenování nové vlády. Ta potom vystřídá Paroubkův kabinet, i kdyby ještě nebylo jisté, že získá důvěru poslanců. A šéf opoziční ODS Mirek Topolánek v neděli naznačil, že bude chtít svou vládu sestavit právě proto, aby musel šéf ČSSD odejít z vládní Strakovy akademie.

Nová vláda bude muset předstoupit před poslance se žádostí o důvěru, a to do třiceti dnů. Pokud ji nezíská, stejně dál spravuje zemi, dokud nenastoupí další, jejíhož předsedu by opět určil prezident Václav Klaus.

Nikde však není řečeno, jak rychle by to musel udělat. Z ústavy to nevyplývá. Kdyby tedy třeba Topolánek sestavil vládu s lidovci a zelenými, ale ta nezískala důvěru, protože má podle výsledku voleb jen 100 poslaneckých hlasů, mohl by ji Klaus i dál "držet při životě".

Teprve třetí pokus o sestavení vlády by režíroval předseda Poslanecké sněmovny, který by pak vybíral premiéra. Podle výsledku voleb bude přitom nejspíš oříšek i to, aby se strany shodly na novém šéfovi Sněmovny. Kdyby i třetí pokus sestavit vládu selhal, musely by být předčasné volby.

Tento týden se ještě normálně sejde Paroubkova vláda a může pokračovat v práci. A ministři mohou rozhodovat o poměrně důležitých věcech. Například ministr obrany Karel Kühnl, ač jeho Unie svobody zmizela ve volbách do propadliště, může stvrdit nákup nových obrněných transportérů za 24 miliard.

Klaus ráno přijal na Hradě šéfa ODS Mirka Topolánka. Prezident ho pověřil jednáním o sestavení nové vlády. Topolánek řekl, že bude usilovat o vytvoření vlády spolu s lidovci a zelenými. Po jednání výkonné rady ODS doplnil, že o podpoře novému kabinetu bude jednat se všemi parlamentními stranami vyjma komunistů.

Jak bude vypadat první schůze

První schůzi nové Sněmovny svolává politik, který byl jejím předsedou před volbami. Protože dosavadní šéf dolní komory Lubomír Zaorálek (ČSSD) byl opět zvolen poslancem, bude to on, kdo ustavující jednání svolá a bude řídit až do zvolení nástupce. Při ustavující schůzi složí poslanci slib, zvolí předsedu Sněmovny a její místopředsedy a ustaví parlamentní výbory. Než se noví poslanci sejdou na ustavující schůzi, může ve výjimečných naléhavých případech vykonávat prozatímní zákonodárné pravomoci parlamentu Senát. Taková situace by ale mohla nastat například jen při ohrožení státu, veřejného pořádku, nebo kdyby nastala hluboká hospodářská krize.

iDNES, MF DNES

obsah | Česká republika