Čeští záchranáři v Íránu vyprostili 51 obětí

Úterní návrat osmnácti českých záchranářů z Íránu byl zahalen mlhou. Z důvodů nepříznivého počasí musel vojenský speciál přistát místo v Praze na letišti v Pardubicích. Záchranáři za čtyři dny usilovné práce z trosek vyprostili 51 obětí ničivého zemětřesení. Živá byla jen sedmdesátiletá stařenka.

Záchranáři byli čtyřdenní akcí na první pohled hodně unavení. Podle jejich slov to nebylo jenom vysokým pracovním nasazením, nevyspáním, ale také psychickým vyčerpáním při katastrofické podívané. Psovod Martin Červenka, který pomáhal v červnu zachraňovat lidi v Alžírsku, uvedl, že přírodní pohroma v Iránu byla strašnější, protože na rozdíl od Alžírska spadlo celé město.

''Jen hromady hlíny''

Město Bám, kde záchranáři operovali se sesypalo podle velitele českých záchranářů Petra Vodičky jako domeček z karet, hlavně proto, že většina domů byla postavena z nepálených cihel. "Některé prostory tam skutečně vypadají jako hromady cihel a týká se to několika desítek kilometrů čtverečních," uvedl Vodička. Dodal, že znatelné jsou pouze silnice. Podle Vodičky začali v sobotu hledat hned tam, kde poprvé zastavili autobusem, protože nějaká koordinace záchranných týmů zpočátku žádná nebyla. Teprve druhý den, poté co český tým přespal v mezinárodním kempu, začali Íránci práci záchranných týmů organizovat "Uhájili jsme si, abychom mohli pokračovat v činnosti tam, kde jsme skončili předchozí den, abychom neskákali z místa na místo," připomněl Vodička.

Stařenku zachránili za zpěvu modliteb

Během hodiny a půl, kdy čeští záchranáři ve zničeném íránském Bamu vyhrabávali ze sutin zříceného domu sedmdesátiletou stařenku, v jejich blízkosti stály zahalené iránské ženy a zpívaly prosebné modlitby. Českým záchranářům se ji podařilo najít v nočních hodinách již v sobotu, kdy do zemětřesením nejvíce poškozeného jihoíránského města přiletěli.

"Zachránil ji blok kamenné zdi, která se celá nerozsypala. Byla zapasovaná o malou ledničku a tím vznikl důležitý životní prostor," řekl novinářům po příletu Pavel Hošek, který byl při záchraně stařenky. Protože na místo nepřijel autobus s technikou, museli použít co měli po ruce. Krumpáče či polní lopatky a při vyhrabávání ještě živé stařenky přišly na řadu i hliníkové misky. Stará žena byla podle Hoška pod sutinami 32 hodin. V blízkosti byl syn stařenky a pomohl záchranářům s komunikací a nakonec ji i vyhrabat. "Při odhrabání hlavy ji přivolaný lékař poskytl kyslík," dokreslil průběh akce Hošek.

OLDŘICH DANDA , PRÁVO

obsah | Česká republika