Češi vyhostili kubánského atašé

Česko vyhostilo kubánského atašé. Vízum mu neprodloužilo kvůli tomu, že Havana minulý týden vyhostila diplomata Stanislava Kázeckého, kterého obvinila z podvratné činnosti a práce pro USA.

Diplomat z Česka odcestoval v ranních hodinách, řekl Richard Krpač z tiskového oddělení ministerstva. Z Česka byl vypovězen kubánský atašé Manuel Angel Baltar Charnicharo, počet diplomatů Kuby v Praze se tak snížil na dva. Na karibském ostrově po odjezdu Kázeckého také zůstali dva čeští diplomaté.

Zastupitelské úřady jsou pouze na úrovni chargé dúaffaires, nikoli velvyslanců. Kázecký po příletu do Prahy uvedl, že kubánská vláda vyhoštěním reagovala na českou zahraniční politiku zaměřenou na lidská práva. V rozhovoru pro Lidové noviny připustil, že podporoval kubánskou opozici proti komunistickému režimu Fidela Castra.

Upozornil ale, že podobně se chová mnoho dalších diplomatů akreditovaných v Havaně.

Incident je dalším potvrzením špatných česko-kubánských vztahů. Praha patří mezi největší kritiky Castrova režimu v OSN i Evropské unii a ministr zahraničí Cyril Svoboda prosazuje, aby EU zaujala vůči Kubě tvrdší pozici.

Unie sice schválila několik rezolucí, například Španělsko či Itálie ale na ostrově mají ekonomické zájmy. V posledních letech bylo z Kuby vypovězeno několik českých občanů. V květnu loňského roku Castrův režim vyhostil senátora Karla Schwarzenberga, který do Havany přiletěl na schůzku organizovanou místní opozicí. Letos v lednu byly na Kubě zadrženy modelka Helena Houdová spolu s psycholožku Marianou Kroftovou.

LIDOVKY.CZ

obsah | Česká republika