Společné prohlášení politiků k dekretům je na světě

Nezpochybňování výsledků druhé světové války a poválečné legislativy, včetně dekretů prezidenta Edvarda Beneše a neměnnost majetkoprávního uspořádání jsou základními principy společného textu prohlášení, na kterém se 19. 4. 2002 shodli předsedové ČSSD, ODS, KDU--ČSL, US--DEU a KSČM.

"Text je výrazem konsensu a myslím si, že pro českou politickou scénu je nesmírně cenné mít zkušenost, že na takto citlivých otázkách napříč politických spektrem sněmovny, jsme schopní se dohodnout," prohlásil vicepremiér Jan Kavan po pracovní snídani v Hrzánském paláci. I když obsah textu prohlášení odmítli šéfové stran zveřejnit, tak ho parafovali a budou se jím zabývat ještě politická grémia. Prohlášení pak pětice předsedů společně předloží na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny, která jej bude schvalovat.

Podle Kavana má prohlášení jednak uklidnit české občany znepokojené hlasy z Rakouska a Německa, požadující navrácení majetku konfiskovaného po válce sudetským Němcům a také zahraničním partnery ČR, že dekrety patří však minulosti a nelze je dnes uplatňovat.

JITKA GŐTZOVÁ, FLASHNEWS

obsah | Česká republika