Češi v cizině budou moci volit Jandáka či Kalouska

Čeští občané, kteří se rozhodnou v zahraničí zúčastnit červnových sněmovních voleb, mohou na českých zastupitelských úřadech vybírat z kandidátních listin Jihočeského kraje. Lídrem ČSSD je v kraji rybníků ministr kultury Vítězslav Jandák, sokem mu bude například šéf lidovců Miroslav Kalousek.

O určení regionu, ve kterém budou moci čeští turisté či krajané volit, rozhodla Státní volební komise. Z osudí vytáhl jihočeský region její předseda a ministr vnitra František Bublan.

Kromě Jandáka a Kalouska bude ze známých tváří v Jihočeském kraji zápolit o průnik do Sněmovny předseda KSČM Vojtěch Filip, za ODS to bude lídr kandidátky Tom Zajíček. Strana zelených nominovala dlouholetou odpůrkyni Jaderné elektrárny Temelín Danu Kuchtovou.

K výsledkům voleb v Jihočeském kraji budou připočteny výsledky hlasování ze všech zvláštních volebních okrsků v cizině podle působnosti českých vyslanectví a konzulátů vyjma honorárních. Těchto okrsků má být 106 podle listiny zastupitelských úřadů, jak jsou uvedeny na internetových stránkách ministerstva zahraničí.

Před čtyřmi lety o volby v cizině zájem nebyl

Při posledních volbách do Sněmovny v roce 2002 mohli Češi na zastupitelských úřadech hlasovat vůbec poprvé. Tehdy si vybírali mezi jihomoravskými kandidáty. K volbám ale přišlo jen kolem 3700 lidí z původně předpokládaného počtu 70 tisíc voličů.

Hlasování v zahraničí má tedy pro výsledek voleb téměř nulový význam, rozložení křesel ve Sněmovně zásadně neovlivní. Mezi nejčastějšími důvody experti uváděli nechuť lidí zejména v rozlehlejších zemích překonávat kvůli volbám často značné vzdálenosti mezi místem pobytu a zastupitelským úřadem.

Pokud se budou chtít voleb zúčastnit krajané, musejí do 23. dubna požádat zastupitelské úřady o registraci do seznamu voličů. Čeští turisté budou moci volit v cizině, jestliže si v ČR zařídí voličský průkaz.

NOVINKY, ČTK

obsah | Česká republika