V prvním kole prezident nezvolen, do druhého Klaus a Pithart

V prvním kole tajné volby hlavy státu nebyl nikdo zvolen. Vyplývá to z již oficiálních výsledků hlasování obou komor Parlamentu. Do druhého kola postoupil Václav Klaus (ODS), který získal nejvíce hlasů od poslanců, a Petr Pithart (KDU-ČSL), kterému dali nejvíc hlasů senátoři.

Do druhého kola volby postupují kandidáti, kteří získali nejvíc hlasů v jednotlivých komorách. Mezi poslanci je Klaus jednoznačným favoritem, neboť pro něj hlasovalo 92 poslanců. 44 zákonodárců se vyslovilo pro Kříženeckého, 39 pro Bureše a 20 pro Pitharta.

ČSSD má v dolní komoře 70 poslanců a Burešovu oficiální kandidaturu loni v prosinci podepsalo 62 poslanců ČSSD. Pithart zase dostal ve sněmovně jen 20 hlasů, ačkoli KDU-ČSL má 21 a US-DEU deset poslanců. Kandidát KSČM Miroslav Kříženecký dostal 44 hlasů, přičemž poslanců KSČM je 41. Hlasování senátorů těsně vyhrál Pithart, který získal 35 hlasů, zatímco Klaus jen 31. Pro Bureše bylo 7 senátorů a pro Kříženeckého pouze dva.

V Senátu Pitharta podpořili podle všeho především lidovci, unionisté a členové klubu Nezávislí, jichž je celkem 36. ČSSD má v Senátu 11 křesel, Bureš ovšem dostal jen 7 hlasů. Klause podpořilo zřejmě nejen 26 senátorů ODS, ale i šéf Novy Vladimír Železný a další 4 senátoři. Nejhůře dopadl Kříženecký, který dostal od senátorů jen dva hlasy, i když KSČM má v horní komoře tři zástupce.

Oficiální výsledky potvrdily náskok Klause

Poslanci a senátoři zahájili první kolo tajné volby prezidenta republiky před polednem. Výsledky ve 14 hodin zveřejnil šéf jednání Zaorálek. Volby se zúčastnilo všech 281 zákonodárců, na Pražský hrad dorazil i původně chybějící poslanec Radim Turek.

Z 281 odevzdaných hlasů jich nejvíce získal Klaus, který vyhrál s přesvědčivým náskokem 123 hlasů. Druhý Pithart od obou komor získal jen 55 hlasů. Bureš s Kříženeckým získali shodně 46 hlasů.

Hlasování předcházelo představování

Po představení prezidentských kandidátů a debatě zákonodárců hlasoval Parlament o způsobu volby nového prezidenta. Z 80 přítomných senátorů souhlasilo s tajnou volbou 77, proti byli tři. Ze 197 poslanců pro tajnou volbu byli 194, naopak tři poslanci nesouhlasili.

Nejprve se na společné schůzi Senátu a Sněmovny představili všichni čtyři prezidentští kandidáti s krátkými projevy. Jako první vystoupil kandidát KDU-ČSL Petr Pithart a následován Miroslavem Kříženeckým, kterého podporuje KSČM. Třetí se před poslanci a senátory představil Jaroslav Bureš z ČSSD a na závěr si vyslechli čestného předsedu ODS Václava Klause.

Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, který volební schůzi vede, Havlovi poděkoval za to, že prospěl této zemi. Také Klaus ve svém projevu ocenil Havla, když prohlásil, že zejména v období transformace a budování demokracie byla Havlova role mimořádná. Havlovi poděkoval za všechny pozitivní věci, které pro Česko v zahraničí udělal. "V jeho hodnocení bude převažovat znaménko plus," prohlásil Klaus, který je jinak častým Havlovým kritikem.

MICHAL DOLEŽAL, NOVINKY.CZ

obsah | Česká republika