Češi cvičení na potlačování demonstrací odjeli do Kosova

V Kosovu se mění čeští vojáci. Zhruba prvních devadesát Čechů a Slováků dnes odletělo do této jihosrbské provincie. Postupně vystřídají prapor, který tam slouží od letošního května. S čerstvě vycvičenými vojáky odlétá i speciální jednotka určená k potlačování demonstrací.

Podle velitele nového kontingentu Jaroslava Trojana je těžké odhadnout, co jeho vojáky v Kosovu v následujícím půlroce čeká. "Situace je tam prý teď stabilní, uvidíme, co bude na jaře," řekl. Jeho jednotka zůstane na Balkáně do července a bude podobně jako ty minulé střežit úsek kosovsko-srbské hranice.

Nepokoje, které v této jihosrbské provincii vypukly letos na jaře, si vyžádaly desítky mrtvých. Kosovští Albánci se tehdy střetli s příslušníky srbské menšiny ve městě Mitrovica, následovalo vypalování kostelů a mešit po celé provincii.

Nový prapor se bude na Balkán přesouvat v několika etapách, po příjezdu každé nové skupiny se stejný počet končících vojáků vrátí stejným letadlem domů. Výměna zhruba čtyř set českých vojáků bude ukončena 17. prosince.

NOVINKY

obsah | Česká republika