Armáda odveze ostatky německých vojáků

V nejbližších dnech budou ostatky německých vojáků převezeny z Ústí nad Labem do některého z vojenských újezdů.

Ústecký primátor Petr Gandalovič novinářům řekl, že se na tom dnes dohodli zástupci města, ministerstva obrany a německého Lidového spolku pro péči o německé válečné hroby, který exhumace německých vojáků v zahraničí organizuje.

Přesné datum odvozu ostatků vojáků wehrmachtu i konkrétní újezd budou stanoveny později. Armáda vybere k jejich provizornímu uložení některou ze staveb ve výcvikovém prostoru, která je již nyní střežena. Nevzniknou tak žádné dodatečné náklady, řekl mluvčí ministra obrany Andrej Čírtek. Ve druhé polovině března bylo informováno o tom, že v tovární hale v Ústí nad Labem leží již několik let ostatky více než 4000 německých vojáků. Vedení města tehdy uvedlo, že o tom nic neví.

Ostatky německých vojáků v Česku exhumovala pražská firma Pargent pro německý Lidový spolek. Na evangelickém hřbitově v pražských Strašnicích mělo vzniknout jejich pohřebiště. Projekt ale zkrachoval kvůli nedostatku peněz.

Majitel ústecké stavební firmy Lubomír Ptáček již dříve řekl, že od počátku 90. let jeho firma vyzvedla ostatky zhruba 22.000 německých vojáků. Další desetitisíce na exhumaci podle Ptáčka ještě čekají. Do debaty o osudu ostatků se vložil také prezident Václav Klaus. Ministrům pro místní rozvoj a obrany Radko Martínkovi a Karlu Kühnlovi a primátorům Prahy a Ústí nad Labem Pavlu Bémovi a Petru Gandalovičovi poslal dopis s výzvou, aby "společně řešili neúnosnou situaci". Gandalovič dnes oznámil, že bude o odvozu ostatků z Ústí nad Labem prezidenta informovat. Koncem března uvedl rakouský list Volksblat, že mezi ostatky 4300 německých vojáků v Ústí nad Labem se údajně nacházejí i kostry civilistů z řadsudetských Němců, kteří byli zabiti nebo zemřeli při poválečném odsunu z tehdejšího Československa. List cituje starostu Rovenska pod Troskami, podle něhož došlo v roce 1945 v Rovensku, kde byl internační tábor pro sudetské Němce, k masovému vraždění civilistů. Jejich pozůstatky prý byly později exhumovány a odvezeny do Ústí. List citovala agentura APA. Fred Hipp, který vede za Lidový spolek exhumace v Česku, dnes řekl, žev Rovensku spolek nechal vyzvednout jen ostatky vojáků. Ptáček k tomu poznamenal, že měly vojenskou známku. Nyní se informace o vysokém počtu civilistů mezi ostatky v Ústí nad Labem objevily i v listu Bayernkurier, což je stranický týdeník CSU. Podle týdeníku je mezi ostatky v Ústí nad Labem třetina civilistů. Podle jiných médii patřili někteří vojáci, jejich ostatky leží v Ústí, zase k jednotkám SS.

Fritz Kirchmeier z Lidového spolku na otázku zda ostatky vojáků v ústecké tovární hale někomu v Německu nechybějí, v březnu řekl, že ještě zhruba milion německých rodin neví, kde jsou pohřbeni jejich příbuzní. Z ostatků vojáků v Ústí je podle Kirchmeiera identifikována jen malá část. Nevěděl ale, kolik.

Kirchmeier připustil, že taková situace, jaká vznikla v Ústí, neexistuje v žádné zemi, kde spolek pracuje. Podle Kirchmeiera situaci způsobilo ztroskotání projektu pohřebiště v Praze loni na podzim. Ocenil ale, že od počátku 90. let, kdy spolek začal s exhumací ostatků německých vojáků na území bývalého Československa, se podařilo vybudovat již deset pohřebišť. Ptáček dnes na dotaz uvedl, že bude nadále halu v Ústí využívat pro shromažďování ostatků německých vojáků. Zde budou identifikováni a potom, až jich bude 100 až 150, je převeze do vojenského újezdu, řekl Ptáček.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika