Česko patří mezi země s nejnižší spotřebou vody

Česko patří mezi země s nejnižší spotřebou vody na světě. Přispívají k tomu vhodné klimatické podmínky i technologická vyspělost.

Vyplývá to z mezinárodní srovnávací statistiky, kterou zveřejnilo ministerstvo životního prostředí. Odběr vody přepočtený na jednoho obyvatele je v Česku je zhruba třetinový oproti průměru EU. Navíc ještě deset let po sobě klesá. Odborníci tento unikátní vývoj vysvětlují několika různými způsoby. Shodují se ale v jednom. Jestliže tak průmyslově a zemědělsky vyspělá země, jako je Česko, využívá ke spotřebě tak málo vody, jedná se jednoznačně o pozitivní trend.

"V rámci 30 nejvyspělejších zemí světa organizace OECD je Česká republika za Dánskem a Lucemburskem třetím státem s nejnižším odběrem vody na obyvatele," píše ministerstvo ve své letošní zprávě o stavu životního prostředí ČR.

V Česku loni každý obyvatel odebral v průměru 199 metrů krychlových vody, zatímco průměr starých členských zemí EU těsně přesahuje 580 metrů. Ještě lépe si ČR stojí v porovnání se všemi zeměmi OECD, včetně třeba USA, Kanady či Japonska. Tyto země totiž v průměru odeberou na obyvatele celých 888 metrů krychlových metrů, tedy takřka pětkrát víc než Češi.

I když by se přitom mohlo zdát, že odběr vody roste úměrně s bohatstvím státu a jeho celkovou zemědělskou a průmyslovou produkcí, toto pravidlo zdaleka neplatí paušálně.

LIDOVKY

obsah | Česká republika