Zemřel nejstarší Čech legionř Alois Vocásek

Ve věku 107 let zemřel nejstarší legionář z první světové války Alois Vocásek. Vocásek, který jako legionář bojoval v bitvě u Zborova, v poslední době marně usiloval o obnovení procesu, v němž byl po druhé světové válce odsouzen na doživotí za údajnou kolaboraci s nacismem. Rozhodl se proto stěžovat si na postup českých soudů u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Alois Vocásek zemřel v sobotu. Oznámení o Vocáskově úmrtí dorazilo na radnici Prahy 4, v jejímž obvodu bydlel, řekl místostarosta Bohumil Koukal. Vzpomínal, jak byl v dubnu Vocáskovi blahopřát ke 107. narozeninám. "Byl ve velmi dobrém rozmaru. Hovořil o tom, jak bojuje o svou rehabilitaci," uvedl místostarosta.

Na frontě i ve vězení

Vocásek se narodil 13. dubna 1896 v Pečkách u Kolína. Za první světové války působil na východní frontě jako rozvědčík. Československá obec legionářská ho ale do svých řad nepřijala. Vyčítala mu, že za druhé světové války spolupracoval s nacisty.

Sám Vocásek nikdy nepopíral, že byl určitou dobu členem nacistické organizace Vlajka. Tvrdil ale, že nikomu neublížil.

Za spolupráci s nacisty byl bývalý legionář v roce 1946 odsouzen k doživotnímu žaláři. Ve vězení ale strávil osm let. V únoru 1954 byl propuštěn na základě prezidentské amnestie. Okresní soud Plzeň-sever v květnu 1964 trest zahladil. Znamená to, že od té doby se již neuváděl v jeho trestním rejstříku.

Obnovu procesu Vocásek požadoval po neúspěších až u Ústavního soudu. V červenci Ústavní soud sice připustil, že rozhodování poválečných soudů nebylo úplně v pořádku, ale obnovu odmítl. Legionář byl přesvědčen, že ve Štrasburku uspěje. Kdyby spor vyhrál, získal by finanční odškodnění.

Aktivní i po stovce

Od roku 1974 byl aktivním členem Církve adventistů sedmého dne. "Svou dlouhověkost Vocásek přičítal i svému životnímu stylu. Dlouhá léta byl vegetariánem a do poslední chvíle si uchovával na svůj věk i neobvyklou duševní svěžest. Pravidelně četl Bibli a dobře a rád hrál šachy," řekl kazatel strašnického adventistického sboru Josef Hrdinka.

Vocásek za svůj život třikrát ovdověl. S první manželkou žil společně 48 let. V 97 letech se oženil počtvrté. Přežil nejen svého jediného syna, kterého měl s první ženou a který zemřel v 69 letech, ale i jednu svou vnučku a pravnučku.

LIDOVKY

obsah | Česká republika