Umělci žádají Klause, aby vyvěsil vlajku EU

Dvojice umělců vyzvala prezidenta Václava Klause, aby na Pražský hrad vyvěsil vlajku Evropské unie. Jednu přibalili k otevřenému dopisu s žádostí, který mu ponesou. Výtvarník Bořek Šípek a hudebník Michael Kocáb se domnívají, že by hlava státu měla "respektovat vůli národa".

"Jako občané České republiky a zároveň Evropské unie chceme pana prezidenta požádat, aby vyvěsil evropskou vlajku. Pro případ, že by neměl žádnou k dispozici, jednu mu i s otevřeným dopisem necháme v podatelně," uvedl výtvarník Šípek.

Dodal, že respektuje osobní názory Klause, který je znám pro svůj kritický postoj vůči Bruselu. "Vláda i většina občanů stojí o plnohodnotné členství v Unii," podotkl. Klaus má podle něj povinnost "respektovat vůli národa, který reprezentuje".

Prezident Klaus však již na konci dubna 2004, tedy těsně před vstupem země do EU, prohlásil, že vlajku evropského společenství na Hradě vyvěsit nehodlá.

"Myšlenka, že bychom měli na Pražském hradě k prezidentské zástavě přidávat a vyvěšovat vlajku Evropské unie... Já myslím, že k tomu jsem od žádného občana České republiky mandát, pokyn, příkaz, prosbu nedostal," prohlásil tehdy Klaus.

Vstup do EU podle něj znamenal jisté omezení vlastní suverenity státu. Česká vlajka s evropskou mohou podle zákona vlát na sídlech prezidenta, parlamentu, vlády, ministerstev, krajů, obcí, soudů, státních zastupitelství a různých státních institucí minimálně při příležitosti státních svátků, událostech republikového i regionálního významu.

Podobně mohou obě vlajky viset na budovách českých diplomatických misí a na školách. Ve většině z 15 původních členských zemí EU je běžné, že na státních úřadech visí vedle státní rovněž evropská vlajka.

iDNES, ČTK

obsah | Česká republika